avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Galben intermintent ! RUTIERA
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Galben intermintent ! RUTIERA

Buna ziua, ar putea sa ma lamureasca si pe mine cineva cu o problema ? In caz ca avem culoarea rosie la semafor, pentru inainte si stanga, iar pentru dreapta intermitentul nu merge, ce regula se aplica? se sta la semafor pana se face verde? sau putem trece, evident acordand prioritate pentru cei ce au verde ? La mine in oras politia este pusa pe luat permise in caz ca facem dreapta pe rosu, fara sa mearga intermintentul . Este legal?
Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2014
-Christian-, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 18:02, 27 Noiembrie 2014
Eu n-am mai pomenit pana acum ca semaforul din mijlocul intersectiei (inainte si stanga) sa functioneze iar cel de dreapta sa fie pe galben intermitent (asa inteleg din prima postare). De regula sunt puse ori toate pe galben intermitent, ori sunt oprite toate, caz in care se respecta semnificatia indicatoarelor.

Daca totusi vorbim de nefunctionare semaforului cu sageata verde intermitent (la dreapta), trebuia procedat cu respectarea semificatiilor "tablelor", respectiv cedeaza trecerea in intersesctie, inainte de a face la dreapta, inclusiv pentru pietonii angajati in traversare (adica fix acelasi lucru ca si cand vedele intermitent ar fi functionat corect). Deci amenda ca "ati trecut pe rosu" este tembela pentru ca indicatorul rosu nu se referea la situatia dvs. de trafic (dvs. ati facut la dreapta, iar indicatorul acela aflat pe rosu, se referea la alta directie de mers). Contestati amenda, aratand clar ca ati respectat semnificatia indicatorului (tabla) in contextul dvs. de trafic, in conditille nefunctionarii semaforului de verde intermitent pe directia dvs. de mers.

Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2014
kres, utilizator
@kres
acea sageata verde intermitenta este in unele locuri (Bucuresti de exemplu) galben intermitent.
Initiatorul a fost amendat pentru ca a trecut pe rosu. Punct. Lumina intermitenta adiacenta semaforului care era pe rosu nu functiona, persoana in cauza stia ca este acolo si a trecut, desi, inca o data, semaforul principal era rosu. Ori daca lumina intermitenta nu functiona e ca si cum n-ar fi fost acolo, deci trebuia sa respecte semnificatia semaforului principal.
@DinuX

Imi pare rau dar esti in eroare. Chiar daca sageata aia de dreapta era galben intermitent in loc de verde (ca s-o fi decolorat intre timp) ea nu avea ce sa caute sub semaforul de deasupra intersectiei - singurul care poate arata inainte si la stanga (acest semafor nu are ce sa caute pe partea dreapta). In aceste conditii, omul aflat pe banda din dreapta, trebuia sa circule conform cu semaforul pe intermitent. Daca acesta nu a functionat nu inseamna ca omul avea rosu, pentru ca omul nu era pe benzile centrale la care se refereau semafoarele pe rosu, ci ca se aplica tabla (indicatorul) din intersectie aflat pe partea dreapta de mers ( mai mult ca sigur omul avea cedeaza si trecere de pietoni) si trebuia sa dea prioritate, clar.

E un abuz din partea Politiei care stie foarte bine ca semafoarele alea care ar trebui sa mearga, nu merg.

Mergeti si voi in intersectie Pantelimon cu bd. Chisinau (la Delfinului), cum vii dinspre Iancului si vrei sa faci la dreapta. Acolo e un semafor care nu merge mai niciodata pe verde intermitent, montat exact sub semaforul de colt care arata rosu. Ce ar trebui sa faca tot cardul de masini, care vrea sa faca dreapta, daca semaforul ala pe intermitent nu merge? Sa stea ca fraierii in intersectie? Nu e si asa aglomerat ca naiba? Pana acum nu am vazut vreo masina de la Rutiera sa vaneze semaforul ala - pentru simplul motiv ca-i duce si pe ei capul, macar atat.
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2014
kres, utilizator
Nu sunt in eroare... Poate initiatorul s-a exprimat un pic eliptic, dar citeste printre randuri...

In caz ca avem culoarea rosie la semafor, pentru inainte si stanga, iar pentru dreapta intermitentul nu merge, ce regula se aplica? se sta la semafor pana se face verde? sau putem trece, evident acordand prioritate pentru cei ce au verde ?


Vrea sa zica ca lumina intermitenta pentru dreapta nu merge, iar semaforul principal (care ar fi fost valabil pt. celelalte directii) este pe rosu. Nu uita ca lumina de dreapta este intermitenta in anumite perioade, nu permanent, adica se poate intampla sa nu ai voie sa faci dreapta chiar daca cedezi trecerea altora ci sa astepti:


Art. 51 regulament

(2)Cand semaforul este insotit de una sau mai multe lampi care emit lumina intermitenta de culoare verde sub forma uneia sau unor sageti pe fond negru catre dreapta, acestea permit trecerea numai in directia indicata, oricare ar fi in acel moment semnalul in functiune al semaforului.


Deci daca lampile NU emit lumina intermitenta trebuie sa respecti semaforul, sau, daca nici acesta nu functioneaza, indicatoarele intersectiei. Deci raspunsul este da, astepti, chiar daca stii ca stai degeaba...


In cazul din Delfinului, da, tb sa astepti... Poate nu merge din anumite motive... Astia de la semafoare sunt destul de prompti cu schimbatul becurilor, cred ca este in mod intentionat suprimat.
Semaforul cu verde (nu galben) intermitent este montat langa celelalte semafoare si va indica intotdeauna culoarea verde (intermitent si directia pe care este valabila indicatia acestui semafor). Daca semaforul cu verde intermitent nu functioneaza nu inseamna ca trebuie sa respectati semnificatia culorilor celorlalte semafoare. Aveti voie sa virati la dreapta. Sanctionarea in asemenea cazuri nu este legala. Daca sunteti intr-o asemenea situatie contestati procesul verbal de contraventie in instanta in termenul legal.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regim legal pentru culorile semaforului verde și verde intermitent: când am prioritate? pinteat pinteat Stimati colegi, Stiu ca a mai fost adresata aceasta intrebare, insa nu am vazut un raspuns care sa ma edifice pentru speta pe care o am in minte. Voi ... (vezi toată discuția)
Verde intermitent vs. verde BogdanP BogdanP Multi se refera la verdele intermitent ca fiind mai \"slab\" decat verdele. Cu alte cuvinte verdele \"plin\" il bate pe cel intermitent. Si apare o dilema aici ... (vezi toată discuția)
Verde intermitent pierde prioritatea cand? florinnel florinnel Sunt doua masini din sens opus fiecare pe un drum cu prioritate amandoua .Exista doua benzi pentru fiecare pe directia de mers.Unul dintre ei se incadreaza pe ... (vezi toată discuția)