avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... probleme cu asociatul
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

probleme cu asociatul

Buna ziua,
Anul trecut am deschis o firma impreuna cu un asociat in care am avut incredere si pe care l-am lasat sa fie administrator. Si am cumparat scule in valoare de 15000 de lei, pe firma ,din banii mei . Pe parcurs el si-a dat la vedere adevarata fata( adica ce aduce el in firma sunt banii lui , ce aduc eu sa impartim ). Eu vreau sa ies din firma si am fost la notar si am facut acte de cesiune catre un tert, dar el nu le-a dus la Registru. Stiu ca nu pot sa imi recuperez banii pe scule , si vreau sa stiu :
1. Am posibilitatea sa vand sculele catre firma unui prieten bun. Daca fac factura pe ele , pot sa le vand fara acordul lui scris? ( eu i-am spus la suparare ca o sa vand sculele si el mi-a raspuns ca nu am decat ).Mi se intampla ceva daca procedez in modul acesta ?
2. Dupa cum am scris si mai sus am facut acte de cesiune a partilor sociale catre un cumnat al lui, dar el nu le-a inaintat la Reg Comertului . Daca in acest timp se produc datorii pe firma sunt si eu raspunzator, tinand cont ca am fact actele la notar?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: claude3 , utilizator 19:56, 2 Iunie 2009
1.Va trebuie acordul administratorului. Dar, chiar daca vindeti sculele pe firma, banii vor intra tot in contul firmei, deci nu va veti putea acoperi cheltuiala, decat cu acordul ...administratorului cu care nu va intelegeti.Aveti posibilitatea in temeiul Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale sa va adresati instantei de judecata pentru a va retrage din firma si, prin expertiza, sa va primiti c-valoarea partilor cesionate si a celorlalte sume investite.
2.Inregistrarea la Reg.Comertului a cesionarii, puteti sa o solicitati si dvs. in temeiul art.22 din Legea nr.31/1990.
florentina albu a scris:

1.Va trebuie acordul administratorului. Dar, chiar daca vindeti sculele pe firma, banii vor intra tot in contul firmei, deci nu va veti putea acoperi cheltuiala, decat cu acordul ...administratorului cu care nu va intelegeti.

Multumesc pt raspunsul promt .
Vroiam sa zic ca pot sa le vand la o valoare foarte mica nesemnificativa , si atunci banii care vor intra in cont nu sunt o problema . Dar imi trebuie neaparat acordul scris ?Daca le vand doar cu acordul verbal al administratorului ce se poate intampla ?
La pct.2 , legea 31/1990 art.22 zice asa :
Art. 22

Daca subscrierile publice depasesc capitalul social prevazut in prospectul de emisiune sau sunt mai mici decat acesta, fondatorii sunt obligati sa supuna aprobarii adunarii constitutive majorarea sau, dupa caz, reducerea capitalului social la nivelul subscriptiei.

Sigur in baza acestui articol pot sa ma duc la Reg Comertului pt inreg cesionarii ?
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2009
claude3, utilizator
Tu esti administrator sau Nu? Este foarte important.

Alberto Kurtyan
Nu. Nu sunt administratorul

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale srl Jurist TM Jurist TM In cazul in care cei doi asociati dintr-un SRL cesioneaza toate partile sociale catre doua persoane ( noii asociati ai SRL-ului), ce acte sunt necesare pentru ... (vezi toată discuția)
Impartirea bunurilor la retragerea unui asociat dariusv. dariusv. :)Buna Seara, Am nevoie de niste informatii sau mai bine zis sfaturi,sunt asociat intr-o firma cu raspundere limitata iar asociatul meu vrea sa se retraga ... (vezi toată discuția)
Model decizie asociat unic ( reprezentat prin procura speciala )pt cesiune parti sociale andreeacatgirl andreeacatgirl Buna. As fi recunoscatoare pentru un model de decizie a asociatului unic al unui SRL, pentru cesiunea totala a partilor sociale catre o terta persoana din ... (vezi toată discuția)