avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... recalculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

recalculare pensie

Buna ziua , ma poate ajuta cineva cu o lamurire privind recalcularea pensiei?
Mama mea a iesit la pensie la varsta de 54 ani fiind incadrata la pensie la limita de varsta(la momentul acela ani acumulti pentru grupa II i au fost adunati la varsa pt a ajunge la varsta legala de pensionare). Intrebarea mea este daca se poate depune o cerere de recalculare avand in vedere ca a depasit 60 de ani. In prezent beneficiaza de o pensie mai mica decat a altor colegi din aceiasi intreprindere cu ani mai putin de vechime , incadrati cu un salariu mai mic la momentul acela.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: elena_g_b , utilizator 16:23, 25 Noiembrie 2014
Precizati,din decizie:
Ziua,luna si anul punerii in plata a pensiei.
da, incercati si depuneti si vedeti pe siteul casei judetene de pensii - de care apartineti, au la formulare, model de astfel de cerere
punere in plata incepand cu 26.05.2008
Daca v-ati deschis drepturile incepand cu 26/05/2008 asta inseamna ca:
Ati beneficiat de doua majorari ale punctajului mediu anual pentru anii in care ati lucrat in grupa II-a de munca.
Una incepand cu 01/10/2008 prin aplicarea O.U.G.100/2008
A doua incepand cu 01/01/2011 prin aplicarea art.169 din legea 263/2010

Daca aveti probe ca pensia nu a fost calculata corect,puteti cere recalcularea in baza legii 263/2010:

ART. 107
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.
Ultima modificare: Marți, 25 Noiembrie 2014
Carp Mircea, utilizator
Multumesc de ajutor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicarea prevederilor art. 169 din legea nr. 263/2010 marimor marimor sun pensionar la limita de varsta si vechime completa (stagiu complet de cotizare 30 ani din care 29 grupa 2 , total vechime 35 ani),iesit la pensie in mai ... (vezi toată discuția)
Decizie recalculare pensie venituri in acord global perlutza perlutza Buna seara, Am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns referitor la deslusirea unei decizii de recalculare a pensiei luand in considerare veniturile in acord ... (vezi toată discuția)
Punctajul suplimentar pentru activitatea lucrata in grupe de munca inaudroiu inaudroiu Sunt pensionata din februarie 2001. Am lucrat in conditii de munca conform Gr. I un timp de 4 ani si 3 luni si conform Gr.II, tot 4 ani si 3 luni. Am primit ... (vezi toată discuția)