avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Deducere impozit salarii
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Deducere impozit salarii

Am urmatorul caz.
As dori sa stiu daca salariatul are dreptul la deducere suplimentara in cazul in care are un copil student in anul III de facultate, primeste bursa si pe pensie de urmas dupa tatal decedat.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 08:50, 26 Noiembrie 2014
Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.000 lei inclusiv. Deducere suplimentara (fata de cea de baza de 250 lei) se acorda daca exista persoane aflate in intretinerea salariatului respectiv.

"(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 250 lei lunar.
(4) În cazul în care o persoană este întreţinută de mai mulţi contribuabili, suma reprezentând deducerea personală se atribuie unui singur contribuabil, conform înţelegerii între părţi.
(5) Copiii minori, în vârstă de până la 18 ani împliniţi, ai contribuabilului sunt consideraţi întreţinuţi."

Daca veniturile lunare din bursa si pensie ale copilului student sunt mai mari de 250 lei acesta nu poate fi considerat in intretinere si salariatul nu poate beneficia de deducere suplimentara.
Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.000 lei inclusiv. Deducere suplimentara (fata de cea de baza de 250 lei) se acorda daca exista persoane aflate in intretinerea salariatului respectiv.


Deducerea personala se acorda oricarui angajat, la locul de munca de baza, pentru venit brut lunar pana la 3000 lei.

Codul fiscal:

ART. 56
(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.
(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.000 lei**) inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 250 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 350 lei;
- pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere - 450 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 550 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 650 lei.
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.000,01 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală*).
(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 250 lei lunar. ...


In cazul de fata, daca pensia de urmas plus bursa depaseste 250 lei, copilul nu poate fi considerat ca persoana in intretinere.

Normele de aplicare a Codului fiscal:

94. Sunt considerate persoane aflate în întreţinere militarii în termen, militarii cu termen redus, studenţii şi elevii militari ai instituţiilor de învăţământ militare şi civile, peste vârsta de 18 ani, dacă veniturile obţinute sunt mai mici sau egale cu 250 lei lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducerea la impozit rodicasaizu rodicasaizu Buna ziua , numele meu este Luminita Saizu si am o intrebare legata impozit . Am doi copii in varsta de 7 respectiv 12 ani , care sunt trecuti in ... (vezi toată discuția)
Deducere personala Resurse Umane Srl Resurse Umane Srl Buna ziua, exista o varsta limita pentru copii in cazul in care parintii vor sa-l declare la deducere personala ? Multumesc ! (vezi toată discuția)
Deducerea la impozit mihaela david mihaela david pot fi luati la deducerea pentru impozit copii peste 25 de ani daca nu au venituri si nu mai sunt la scoala? (vezi toată discuția)