avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... revizuirea unei decizii de pensionare obtinute in baza ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

revizuirea unei decizii de pensionare obtinute in baza legii 57/1992

Buna ziua . Mama mea a iesit la pensie in anul 1994 in baza legii57/1992 avand gradul III si o vechime in munca de 20ani 2luni si 5 zile(am scris exact cat scrie in decizia de pensionare).La sfarsitul lunii august am fost la casa de pensii am cerut o recalculare apensie si drept raspuns la cererea noastra ne-au trimis acasa o invitatie prin care ni se cere ultimul certificat de incadrare in grad de handicap sau sa mergem la o reexpertizare.
Intrebare: de ce trebiue lor acesta hartie din moment ce la dosarul de pensionare au acte din care reiese clar ca la data angajarii avea gradul III si legelea 57/1992 spune;
ART. 11
(1) Persoanele handicapate beneficiaza la cerere, de pensie integrala pentru limita de virsta daca dovedesc o vechime in munca, dupa data dobindirii handicapului, de 15 ani barbatii si de 10 ani femeile, in cazul celor incadrabili in gradul I de invaliditate, de 20 ani pentru barbati si 15 ani pentru femei, in cazul celor incadrabili in gradul II de invaliditate, de 25 ani pentru barbati si 20 ani pentru femei, in cazul celor incadrabili in gradul III de invaliditate.
Am fost si la comisia medicala dar si cei de acolo ne-au zis ca nu au nici o decizie pentru ca ea nu a iesit la pensie in urma unei expertize medicale.
La inceputul lunii ne-a venit acasa o decizie de revizuire la decizia veche de pensionare (la care am depus contestatie) iar acum a venit pensia mai mica cu190 ron in baza acestei decizii#-o
Cel mai recent răspuns: marian19 , utilizator 21:08, 1 Septembrie 2024
Trebuie sa aveti cel putin 3 decizii.
-1)De dechidere de drepturi(1994).
-2)De recalculare potrivit O.U.G.4/2005 si HG.1550/2004(2004).
-3)De revizuire(2014).
Mai pot fi si altele.

In mod normal daca a fost o greseala de calcul si punctajul mediu anual din decizia de revizuire a scazut fata de ultima decizie,trebuia sa fie emisa o decizie de debit.

Postati din ultimele decizii urmatoarele date si elemente:
-Plata drepturilor se va face incepand cu........
-Varsta standard de pensionare..
-Reducerea varstei standard de pensionare....
-Stagiul complet de cotizare...
-Total stagiu de cotizare....
-Puncte realizate...
-Punctaj mediu anual...

Buna ziua. Mii de scuze!
Am sa va zic exact ce acte avem:
-proces verbal din 1972 de la o comisie medicala care" incadreaza pe cel examinat in gradul III de pierdere a capacitatii de munca";
-decizia de pensionare din 19 08 1994 pe care este specificat 'handicapata grad III conform legii 57/1992 (vechime de:20 ani,02 luni si 05 zile)
-certficat de incadrare intr-o categorie de persoane handicapate nr.602/02 03 1994 in care este specficat data ivirii handicapului(02 08 1972)pe care nu il iau in considerare
-si cel mai nou act decizia de revizuire din 10 10 2014 de fapt sunt mai multe foi am sa le enumerez in ordinea capsarii:
1.decizia nr.124973din 10 10 2014 privind acordarea pensiei pentru limita de varsta in care mi se zice asa: data inscrierii la pensie 05 01 2013 , plata drepturilor se va face incepand cu 01 07 2014,stagiu de cotizare 21 ani,4 luni,9 zile din care adaugat pentru recalculare 0 ani,7 luni,23 zile
2.decizie nr 124973privind aplicarea prevederilor OUG nr113/2013 art.IV
3.anexa deciziei in care apare stagiul de cotizare 20 ani,8 luni,16 zile ,numar total de puncte realizate15.21201 din care 13,17277 nr puncte realizate in sistemul public si 2,03924numar puncte corespunzatoare pensiei suplimentare
4.decizia nr.124973 privind revizuirea deciziei 124973 din 19 08 1974 in care se spune:
varsta la data pensionarii 40 ani ,8 luni varsta standard 57 ani
"Motivare :In temeiul art.107 alin1 legea 263/2010privind sistemul unitar de pensii publice,se revizuieste decizia administrativa nr.124973 din 19 08 1994,privind acordarea pensiei pentru limita de varsta in baza legii 57/1992 cu incepere la data de 1 04 1994,intrucat certificatul nr.602/02 03 1994 a fost eliberat pentru a servi la inspectoratul de stat teritorial pentru handicapati,nu pentru stabilirea drepturilor de pensie."
Cam astea sunt actele sper sa nu va ametesca si pe dumneavoasra cum m-au ametit pe mine (sunt 4-5 hartii si perioade de cotizare diferite pe fiecare nici una sub 20 ani )
Problema este destul de complicata.
Eu cred ca diminuarea cuantumului pensiei se datoreaza stagiului complet.
V-au trecut de stagiul complet de 20 de ani,la unul de 25 de ani.
Precizati:
-Cat a fost punctajul mediu anual pana la revizuire(eu cred ca 0,7606).
-Numar de puncte realizate in sistemul public si numar puncte corespunzatoare pensiei suplimentare in decizia din 10/10/2014.
Sau numar de puncte pentru stagiul adugat(7 luni si 23 de zile).
Daca vi s-a aplicat un indice de corectie de 1,17 in decizia de aplicare a O.U.G.113/2013 si cat este punctajul mediu anual din aceasta decizie.
Buna ziua.Da intradevar cam complicata situatia,insa eu raman cu intrebarea "de ce i-au revizuit pensia si de ce nu i-au in calcul acel certificat ?"Am fost si la centrul de expertiza si nici cei de acolo nu ma pot lamuri au trimis si ei mai departe sa vada mai exact ce vor cei de la casa de pensii."D-nul sef seviciu "de la casa de pensii mi-a zis ca nu mai exista acea lege ceea ce mi se pare o aberatie, e un drept dobandit pana la urma.
Iar indecele de corectie este intradevar 1.17.Sincer ma pierd in aceste hartii ,daca as putea vi le-as trimite scanate sa va uitati dumneavoastra prin ele.Multumesc oricum pentru raspuns sunte-ti singurul care mi-a raspuns.
Nu ati postat datele cerute de mine.
Sunt mai multe necunoscute.
De ex:
Diferenta intre pensia care ati avut-o inainte de revizuire si cea dupa revizuire nu poate fi de 190 de lei.
Eu cred ca este sub 30 de lei.
Ati pierdut aproximativ 7,5%.
In mod normal daca v-ati deschis drepturile in anul 1994 nu trebuia sa vi se aplice indice de corectie.
Daca nu vi se aplica indicele de corectie,difernta trebuia sa fie de aproximativ 120 de lei.

Alte discuții în legătură

Recalcularea pensiei paulanedelcubursuc paulanedelcubursuc HRiStOS A INVIAT ! Am si eu o ne dumerire , mama mea a iesit la pensie in anul 1994, la varsta de 57 ani si 10 luni . am cerut buletinul de calcul ... (vezi toată discuția)
Pensie limita de varstra . NINO  VALY NINO VALY MA NUMESC MARIA .Nascuta in martie 1961 . AM lucrat din anul 1980 pana in anul 1996. Total stagiu cotizat 15 ani si 9 luni . Din ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie invaliditate (trecere din grad ii in grad i) florentinagiuroiu florentinagiuroiu Buna ziua, In anul 2011 matusa mea avea 44 ani si a fost incadrata pentru pensie invaliditate grad II avand stagiul de cotizare 17 ani 11 luni 20 zile ... (vezi toată discuția)