avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neplata pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neplata pensie alimentara

Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce pasi trebuie urmati pentru neplata pensiei alimentare. Decizia de divort este din 15.09.2013, tatal trebuie sa achite celor doi copii minori un cuantum de 600 ron/lunar. Acest lucru nu s-a mai intamplat de 6 luni. Tatal nu doreste sa coopereze si imi spune ca va achita la sfarsitul lunii....acest lucru il spune de 6 luni incoace. Obligatiile catre copii nu sunt respectate si as vrea sa cred ca justitia si legile, din tara in care eu am nascut acesti copii, sa fie cat sa poate de transparenta si corecta. Cu multumiri !
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 14:57, 26 Noiembrie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Pensia de intretinere este stabilita in raport de venitul net obtinut, dintr-un venit ce prezinta caracter de continuitate, este drept fundamental al copilului.



In cazul in care tatal, cu rea credinta,eludeaza obligatia legala ce ii incumba, timp de cel putin trei luni, acesta savarseste infractiunea omisiva de abandon de familie.



Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila a partii vatamata, impacarea partilor reprezentand un caz prin care este inlaturata raspunderea penala.


Odata ce este depus un asemenea act de sesizare, cel al plangerii penale prealabile , agentii de politie procedeaza la verificarea inscrisurilor care atesta veniturile permanente , aspectul relevandu-se pozitia subiectiva cu privire la forma de vinovatie a faptuitorului.



Daca aceasta obligatie este , totusi, implinita, instanta de judecata va individualiza pedeapsa inchisorii prin amanarea aplicarii pedepsei , legiutorul prevazand in mod expres acest caz special.



Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.

Asadar, se poate proceda si la executarea silita, poprind veniturile obtinute de catre tatal copilului.

Totodata, daca veniturile obtinute de acesta s-au marit , va puteti adresa judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliati, in calitate de reclamant , pentru a fi majorat cuantumul acesteia.




Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere teodora_popescu teodora_popescu am o hotarare judecatoreasca prin care am obtinut pensie alimentara calculata procentual din salariul,dar nu au inclus si primele care mentionez ca au fost ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara angelicalungu angelicalungu Buna ziua ,baiatul meu are un copil cu cineva platea pensi alimentara 200 lei pana ce a facut un atac cerebral,ar dori sa stie ce trebuie sa faca pentru a ... (vezi toată discuția)
Neplata pensie alimentara mihaelaraboj mihaelaraboj Buna ziua, Am 2 copii in intretinere de 9 si 13 ani, divortata pe cale amiabila. Tatal lor nu mai are loc de munca si nu le plateste cei 150 lei/copil ... (vezi toată discuția)