Drepturile de autor pot fi incasate in temeiul unui contract de drepturi de autor, nu aveti obligatia de a va infiinta un PFA.
Atentie, daca doriti sa intrati in concediu de ingrijire a copilului, in cazul in care realizati venituri impozabile, se aplica prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor (in special art. 7 si art 16, mai jos).
Persoanele angajate cu contract individual de munca nu achita CONTRIBUTIA DE ASIGURARI SOCIALE - CAS (in cota 10,5% la venitul brut din contract, diminuat cu o cheltuiala forfetara deductibila de 20% pentru drepturile de autor).
Baza de calcul pentru contributia lunara este limitata la echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut prevazut in Legea bugetului asigurarilor sociale de stat (2.223 pentru anul 2013);
CONTRIBUTIA DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE (CASS) - este reprezentata de o cota de 5,5% aplicata la venitul brut din contractul de drepturi de autor, diminuat cu o cheltuiala forfetara deductibila de 20%.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara (800 lei de la 1 iulie 2013, 850 lei de la 1 ianuarie 2014), doar in cazul in care acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia;
IMPOZITUL PE VENIT - la semnarea contractului, beneficiarul poate opta pentru una din urmatoarele variante:
A. O COTA DE IMPUNERE DE 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa;
Beneficiarul venitului depune pana pe 25 mai anul urmator declaratia 200, pe baza careia organele financiare vor calcula impozitul final;
B. O COTA DE IMPUNERE DE 16% la venitul brut;
Nu exista obligatie declarativa privind aceste venituri din partea beneficiarului.
In cazul in care beneficiarul veniturilor din drepturi de autor mai obtine si alte tipuri de venituri impozabile, se datoreaza:
IMPOZITUL PE VENIT - la semnarea contractului, beneficiarul poate opta pentru una din urmatoarele variante:
A. O COTA DE IMPUNERE DE 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa;
- se depune Declaratia 200 pana la 25 mai a anului urmator anului in care se obtin veniturile;
B. O COTA DE IMPUNERE DE 16% la venitul brut pentru care beneficiarul venitului nu are o obligatie declarativa privind aceste venituri.
NOTA:
In ambele cazuri, platitorul impozitului pe venit e obligat sa retina la sursa impozitul pe venit, CASS, sa le declare in Declaratia 112 si sa plateasca sumele pana pe data de 25 a lunii urmatoare in care a realizat plata.
Mai multe informatii puteti gasi la:
[ link extern ]
OUG 111/2010
Art. 7 (1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR.
(2) Stimulentul de inserţie prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. b), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.
(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă.
*) Potrivit art. II din Legea nr. 166/2012, art. 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică începând cu drepturile lunii octombrie 2012, inclusiv pentru persoanele ale căror drepturi au fost stabilite până la această dată.
Art. 16 (1) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) încetează cu ziua următoare celei în care:
a) copilul a împlinit vârsta de un an sau, după caz, 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) a avut loc decesul copilului.
c) beneficiarul se află în situaţia prevăzută la art. 38 alin. (7).
(2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
a) beneficiarul este decăzut din drepturile părinteşti;
b) beneficiarul este îndepărtat, conform legii, de la exercitarea tutelei;
c) beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege în vederea încredinţării copilului spre adopţie;
d) beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege în vederea menţinerii măsurii de plasament;
e) beneficiarul execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile;
f) copilul este abandonat ori este internat într-o instituţie de ocrotire publică sau privată;
g) beneficiarul a decedat;
h) în situaţia în care beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 12;
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
j) se constată că timp de 3 luni consecutive se înregistrează mandate poştale returnate.
k) beneficiarul se află în situaţia prevăzută la art. 38 alin. (4).
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) primeşte diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu;
b) primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic.