avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare proprietate comuna fara partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare proprietate comuna fara partaj

Fostul sot a vindut o parte dintr-un imobil proprietate comuna fara a fi efectuat partajul si fara sa ma anunte.Acum sint citata in calitate de coproprietar pt întocmirea actului de vinzare cumparare.Cum pot anula vinzarea eu nefiind de acord sau cum ar trebui sa actionez in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:14, 2 Decembrie 2014
Bunul dobandit in timpul casatoriei are calitatea de bun proprietate comuna devalmasa.



( cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata, bunul nu este fractionat, in materialitatea sa, in urma impartelii se va fractiona dreptul de proprietate ).


Imparteala, in timpul casatoriei, ori dupa desfacerea casatoriei prin divort, este realizabila numai daca este exprimat acordul de vointa al ambilor codevalmasi.


Asadar, actul de vanzare-cumparare incheiat este anulabil.( sanctiunea este nulitatea relativa).


Dumneavoastra va puteti exprima manifestarea de vointa, in sensul de a desfiinta actul juridic perfectat.


Cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate poate fi instrainata numai dupa ce se procedeaza la imparteala, care poate fi preceda de lichidarea regimului matrimonial.



Succes.

Inteleg ca nu s-a facut nicio vanzare, nu stiu unde sunteti citata...
Daca e vorba de instanta, trebuie vazut documentul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! - divort fara partaj, cedare cota copilului nadia22 nadia22 daca parintii mei au divortat fara partaj.cum pot intra in posesia apartamentului daca unul din parinti doreste asta (vezi toată discuția)
Anulare act vinzare cumparare macarie constantin macarie constantin Am act de vinzare cumparare ptr un teren pe care am construit o casa. Actul este intre mine sotia mea si parintii mei.Se poate anula acest act daca eu ssi ... (vezi toată discuția)
Drepturi egale intre soti ContSters356909 ContSters356909 Buna dimineata! Care sunt drepturile dintre soti asupra bunurilor din timpul casatoriei, in conditiile achizitiei unei case in rate, creditul fiind pe numele ... (vezi toată discuția)