gogule a scris:
Buna ziua. Astazi am fost gasit de controlori fara abonament, pur si simplu l-am uitat acasa... Am primit amenda 50 ron.. Cum pot sa o anulez? Am inteles sa trebuie sa dau RATB-ul in judecata... este adevarat? Ce pasi trebuie sa urmez? Ce sanse am sa castig procesul?
Faceti mai intai plangere prealabila chiar la RATB, solicitand anularea amenzii deaorece aveati abonament, si atasati copia abonamentului. Am patit-o si eu acum vreo 4 ani si n-am mai ajuns in instanta.
Inca ceva, controloarea a sunat la politie, a zis ca vine un echipaj sa ma legitimeze, iar daca am buletinul la mine amenda este de 500 ron, este adevarat? Orice politist sau jandarm are dreptul sa ma perchezitioneze?
Au dreptul sa va legitimeze, iar daca nu aveti act de identitate va pot duce la sectie pentru stabilirea identitatii. Nu va pot perchezitiona.
2. Controlorii RATB iti pot cere sa te legitimezi, dar daca n-ai buletin la tine sau nu vrei sa-l arati nu te pot lua cu forta nicaieri! Pot apela la politie sau jandarmi ca sa te legitimeze dar doar daca sunt la fata locului. N-ai nicio obligatie de a merge la sectie sau de a astepta sosirea politiei! (oricum politia nu vine nici daca o chemi). Sa te oblige sa ramai in autobuz, in statie, sau sa mergi la sectie se cheama infratiunea de privare de libertate si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani.
Prima fraza e adevarata, restul nu prea, deaorece controlorii nu te restrictioneaza fizic sa ramai undeva ci doar iti spun. Nu te leaga de autobuz :)
3. Controlorii RATB n-au voie sa te perchezitioneze! Nu-ti pot cauta in geanta, nu-ti pot cauta in buzunar. Perchezitia nu se poate dispune decat de organele abilitate gen procuror, judecator, organ de cercetare penala!
Adevarat.
4. Controlorii RATB n-au voie sa-ti ia buletinul din mana daca n-ai chef sa li-l dai. Se numeste FURT calificat si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani!
Fals. Infractiunea de furt presupune intentia aproprierii bunului sustras, ceea ce nu exista in acest caz. Daca nu dai buletinul e ca si cum nu te-ai legitima, deoarece ei nu pot intocmi PV-ul.
Nu va luati dupa tot ce circula pe net, nu sunt toate adevarate.