avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua! Am si eu o intrebare legata de pensia alimentara! Am un copil cu un baiat de care m-am despartit in luna iunie a.c. am discutat de doua ori cu el in legatura cu acest aspect (pensie), insa nu este de acord cu niciun chip sa imi dea banii pentru copil. In schimb, a zis ca imi cumpara tot ce am nevoie la copil,insa bani nu vad de la el. Acum, intrebarea mea este : cum as putea sa procedez sa obtin pensia alimentara de la el fara sa apelez la calea legala, deoarece nu-mi permit, si in conditiile in care tatal copilului nu se prea intereseaza de copil nici cand este acasa, nici cand este la munca, acesta muncind in strainatate? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 09:30, 4 Decembrie 2014
buna ziua ,
doriti sa obtineti un drept al minorului de la tatal sau aplelati la cale legala mediere sua instanta de judecata ,daca de buna voi tatal nu intelege sa ii asigure minorului cele necesare dar asa cum spuneati exista posibilitatea sa primiti acesti ban isi in natura ...lege ii permite .
bafta
Trebuie sa promovati actiunea judecatoreasca.



Pensia de intretinere pentru un copil poate atinge plafonul maximal de 25 % din venitul net obtinut, venit ce are caracter de continuitate .


Veniturile sporadice cum sunt primele, premiile , recompensele, sporurile , diurnele nu sunt retinute pentru plata pensiei de intretinere.



La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere nu se iau în considerare decât veniturile obţinute in mod constant, nu şi cele întâmplătoare: cele pentru ore suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere şi, în general, sumele care nu au caracter permanent, cum sunt şi salariile compensatorii, în cazul disponibilizării debitorului pensiei.



Veniturile nete reprezinta acele venituri care intra efectiv în patrimoniul debitorului obligatiei de întretinere sub forma unei sume de bani.



Competenta este judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliati dumnneavoastra.( legiutorul , in materie de pensie de intretinere, a instituit competenta teritoriala alternativa).


Pensia de intretinere poate fi stabilita si printr-o suma de bani, globala , care sa asigure anumite cheltuieli.


Totodata, solicitati o adeverinta care sa ateste ca nu obtineti venituri , dintr-o activitate lucrativa.



Pensia de intretinere va fi datorata de la data cand instanta de judecata va fi sesizata, prin cererea introductiva, pensia de intretinere poate atinge plafonul maximal prevazut de Codul civil, asadar, obligatia de intretinere va fi realizata prin remiterea a 25 % din venitul net obtinut .( plafonul este modificat daca este asigurata subzistenta altor copii ).


Hotararea judecatoreasca este executorie de drept, asadar, in cazul in care nu se indeplineste de buna voie obligatia de intretinere sau exista o plata partiala, va puteti adresa executorului, urmand a se popri veniturile salariale sau a fi indestulata creanta prin executare silita, mobiliara si imobiliara .( executarea silita poate fi realizata prin toate formele sale ).


Neindeplinirea , cu rea credinta, a obligatiei de intretinere, vreme de cel putin trei luni reprezinta elementul constituiv al infractiunii de abandon de familie( actiunea penala este pusa in miscare plangerea penala prealabila , introdusa , in mod obligatoriu , in termen de trei luni de la data cand a fost savarsita fapta ).




Cererea de chemare in judecata trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente, pentru a nu fi anulata.


Art. 194. - Cererea de chemare in judecata va cuprinde:
a) numele si prenumele, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoane juridice, denumirea si sediul lor. De asemenea, cererea va cuprinde si codul numeric personal sau, dupa caz, codul unic de inregistrare ori codul de identificare fiscala, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice si contul bancar ale reclamantului, precum si ale paratului, daca partile poseda ori li s-au atribuit aceste elemente de identificare potrivit legii, in masura in care acestea sunt cunoscute de reclamant. Dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile. Daca reclamantul locuieste in strainatate, va arata si domiciliul ales in Romania unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul;

b) numele, prenumele si calitatea celui care reprezinta partea in proces, iar in cazul reprezentarii prin avocat, numele, prenumele acestuia si sediul profesional. Dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile in mod corespunzator. Dovada calitatii de reprezentant, in forma prevazuta la art. 151, se va alatura cererii;

c) obiectul cererii si valoarea lui, dupa pretuirea reclamantului, atunci cand acesta este evaluabil in bani, precum si modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea inscrisurilor corespunzatoare. Pentru imobile, se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 104. Pentru identificarea imobilelor se vor arata localitatea si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul, precum si, cand imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul cadastral sau topografic, dupa caz. La cererea de chemare in judecata se va anexa extrasul de carte funciara, cu aratarea titularului inscris in cartea funciara, eliberat de biroul de cadastru si publicitate imobiliara in raza caruia este situat imobilul, iar in cazul in care imobilul nu este inscris in cartea funciara, se va anexa un certificat emis de acelasi birou, care atesta acest fapt;
d) aratarea motivelor de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea;

e) aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor aplica, in mod corespunzator, dispozitiile art. 150.
Cand reclamantul doreste sa isi dovedeasca cererea sau vreunul dintre capetele acesteia prin interogatoriul paratului, va cere infatisarea in persoana a acestuia, daca paratul este o persoana fizica.
In cazurile in care legea prevede ca paratul va raspunde in scris la interogatoriu, acesta va fi atasat cererii de chemare in judecata. Cand se va cere dovada cu martori, se vor arata numele, prenumele si adresa martorilor, dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a fiind aplicabile in mod corespunzator;
f) semnatura.




Succes.


ati putea sa-i dati o lista cu cele necesare pentru copil
Corect. Pensia se plateste in primul rand in natura, daca vedeti ca nu vrea sa contribuie cu cu ce are copilul nevoie, va trebui sa cereti in instanta sa se stabileasca o pensie.
Fiind vb de un parinte care munceste in strainatate, daca nu colaboreaza va fi greu de executat acolo, asa ca nu sunteti in avantaj daca va razboiti cu el.
Stiu ca ii permite legea sa imi asigure cele necesare la copil si in natura, insa un iaurt, o punga de pufuleti, un piept de pui si o bluza si eu pot sa ii cumpar, de aceea mi-ar fi mai de folos banii, pentru ca daca eu raman fara bani, ce fac pana se hotaraste el sa vina in tara? Cu toate ca are cine sa ma ajute, e totusi copilul lui si vreau macar financiar sa isi asume responsabilitatea fata de fiul lui, pentruca, ca si tata lasa enorm de mult de dorit!
Oricum va multumesc de sfaturi! :-)
Ultima modificare: Miercuri, 3 Decembrie 2014
mirelasiluca, utilizator

Alte discuții în legătură

Documente necesare punerere pe rol dosar pt stabilirea minorului si pensie alimentara alina.livia alina.livia Va rog sa-mi spuneti ce documente sunt necesare pt. punea pe rol a procesului de stabilire a domiciliului minorei, pensie alimentara. Nu am fost casatoriti. ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere student draganicam draganicam buna ziua,cum pot da in judecata tatal copilului daca copilul e major si e la facultate?multumesc (vezi toată discuția)
Pensie alimentara daniel08 daniel08 cind copilul impineste 18 ani pensia alimentara pe care o primea se intrerupe automat si apoi trebuie sa dea el in judecata parintele sa ii mai plateasca ... (vezi toată discuția)