avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

cind copilul impineste 18 ani pensia alimentara pe care o primea se intrerupe automat si apoi trebuie sa dea el in judecata parintele sa ii mai plateasca pensie alimentara pina la terminarea studiilor?
Dacă acea hot prevede ca părintele sa plătească pana.la.partaj 18 și apoi nu vrea sa contribuie de bunavoie, copilul trebuie să acționeze în instanta.
Daca hotararea prin s-a stabilit pensia de intretinere in favoarea minorului pana la implinirea varstei majoratului, aceasta inceteaza de drept la implinirea varstei de 18 ani.
Daca copilul devenit major continua studiile, atunci este necesara formularea unei noi actiuni de stabilire pensie, actiune ce va fi promovata in nume personal de copilul major in contradictoriu cu tatal sau, urmand ca in cadrul actiunii reclamantul sa faca dovada continuarii studiilor cu adeverinta eliberata de institutia de invatamant ale carei cursuri le urmeaza.
Daca tatal este angajat cu forme legale, atunci reclamantul va indica instantei angajatorul si adresa acestuia pentru comunicarea veniturilor realizate, urmand ca pensia sa fie stabilita in functie de venitul net lunar realizat de catre parat.
Fiul dumneavoastra, major fiind , are deplina capacitate de exercitiu, calitate procesuala activa, in vedea sustinerii actiunii avand ca obiect stabilirea pensiei de intretinere.

Competenta este judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliati dumnneavoastra.( legiutorul , in materie de pensie de intretinere, a instituit competenta teritoriala alternativa).


Pensia de intretinere este datorata majorului, cu titlu de exceptie, in vederea asigurarii unor conditii optime pentru studiu, atata vreme cat acesta nu obtine sume de bani, dintr-o activitate constanta, remunerata.

Asadar, dumneavoastra, in cadrul procesului, trebuie sa demonstrati faptul ca este intrunita starea de nevoie, nevoie generata de lipsa realizarii unor venituri , pe perioada derularii studiilor liceala , postliceale, sau universitare.

In acest sens , adresati-va institutiei de invatamant, pentru a va emite o adresa, care sa ateste faptul ca urmariti cursurile unei scoli postliceala.

Pensia de intretinere poate fi stabilita si printr-o suma de bani, globala , care sa asigure anumite cheltuieli.


Totodata, solicitati o adeverinta care sa ateste ca nu obtineti venituri , dintr-o activitate lucrativa.
Indicati societatea la care tatal dumneavoastra este angajat .


Pensia de intretinere va fi datorata de la data cand instanta de judecata va fi sesizata, prin cererea introductiva, pensia de intretinere poate atinge plafonul maximal prevazut de Codul civil, asadar, obligatia de intretinere va fi realizata prin remiterea a 25 % din venitul net obtinut .( plafonul este modificat daca este asigurata subzistenta altor copii ).


Hotararea judecatoreasca este executorie de drept, asadar, in cazul in care nu se indeplineste de buna voie obligatia de intretinere sau exista o plata partiala, va puteti adresa executorului, urmand a se popri veniturile salariale sau a fi indestulata creanta prin executare silita, mobiliara si imobiliara .( executarea silita poate fi realizata prin toate formele sale ).

Neplata , cu rea credinta, a obligatiei de intretinere reprezinta elementul constituiv al infractiunii de abandon de familie ( actiunea penala este pusa in miscare plangerea penala prealabila , introdusa , in mod obligatoriu , in termen de doua luni de la data cand a fost savarsita fapta ).




Cererea de chemare in judecata trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente, pentru a nu fi anulata.

Art. 194. - Cererea de chemare in judecata va cuprinde:
a) numele si prenumele, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoane juridice, denumirea si sediul lor. De asemenea, cererea va cuprinde si codul numeric personal sau, dupa caz, codul unic de inregistrare ori codul de identificare fiscala, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice si contul bancar ale reclamantului, precum si ale paratului, daca partile poseda ori li s-au atribuit aceste elemente de identificare potrivit legii, in masura in care acestea sunt cunoscute de reclamant. Dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile. Daca reclamantul locuieste in strainatate, va arata si domiciliul ales in Romania unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul;

b) numele, prenumele si calitatea celui care reprezinta partea in proces, iar in cazul reprezentarii prin avocat, numele, prenumele acestuia si sediul profesional. Dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile in mod corespunzator. Dovada calitatii de reprezentant, in forma prevazuta la art. 151, se va alatura cererii;

c) obiectul cererii si valoarea lui, dupa pretuirea reclamantului, atunci cand acesta este evaluabil in bani, precum si modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea inscrisurilor corespunzatoare. Pentru imobile, se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 104. Pentru identificarea imobilelor se vor arata localitatea si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul, precum si, cand imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul cadastral sau topografic, dupa caz. La cererea de chemare in judecata se va anexa extrasul de carte funciara, cu aratarea titularului inscris in cartea funciara, eliberat de biroul de cadastru si publicitate imobiliara in raza caruia este situat imobilul, iar in cazul in care imobilul nu este inscris in cartea funciara, se va anexa un certificat emis de acelasi birou, care atesta acest fapt;
d) aratarea motivelor de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea;

e) aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor aplica, in mod corespunzator, dispozitiile art. 150.
Cand reclamantul doreste sa isi dovedeasca cererea sau vreunul dintre capetele acesteia prin interogatoriul paratului, va cere infatisarea in persoana a acestuia, daca paratul este o persoana fizica.
In cazurile in care legea prevede ca paratul va raspunde in scris la interogatoriu, acesta va fi atasat cererii de chemare in judecata. Cand se va cere dovada cu martori, se vor arata numele, prenumele si adresa martorilor, dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a fiind aplicabile in mod corespunzator;
f) semnatura.




Succes.
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2015
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Documente necesare punerere pe rol dosar pt stabilirea minorului si pensie alimentara alina.livia alina.livia Va rog sa-mi spuneti ce documente sunt necesare pt. punea pe rol a procesului de stabilire a domiciliului minorei, pensie alimentara. Nu am fost casatoriti. ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara elevului peste 18 ani Ionela300 Ionela300 Am rugamintea de a-mi spune ce demersuri trebuie sa intreprind pentru a obtine continuarea platii pensiei alimentare obtinute pentru copilul meu in urma ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere student draganicam draganicam buna ziua,cum pot da in judecata tatal copilului daca copilul e major si e la facultate?multumesc (vezi toată discuția)