avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incompatibilitate Lider de sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incompatibilitate Lider de sindicat

Liderul nostru de sindicat este sef de compartiment avand in subordinea sa aproximativ 40 de oameni. Totodata este si membru in Comitetul de Directie precum si in Consiliul de Administratie in cadrul societaii noastre. Contractul colectiv de munca nu a mai fost semnat din anul 2007. Am solicitat in aproape toate sedintele de sindicat sa inceapa demararea negocierii CCM-ului insa acesta spune ca situatia finaciara a societatii, la care suntem angajati, este la pamant si ne roaga sa strangem randurile si sa fim uniti. Asta nu este o atitudine de sindicalist! Cum putem scapa de el? Salariile nu au mai crescut din 2007 si sunt oameni disperati care sunt pe functii de debutant de cativa ani.
Dumnealui apara in felul acesta interesele angajatorului. In ultimii ani s-au marit salariile la unele persoane din anturajul conducerii.
Va rog sa ne spune-ti ce putem face in situatia asta?
Cel mai recent răspuns: gateman007 , utilizator 23:06, 3 Decembrie 2014
Se poate convoca adunarea generala a membrilor de sindicat si propusa schimbarea conducerii sindicatului.
Cei 40 de oameni pe care ii are in subordine inclina balanta in favoarea sa. Despre acestia vorbeam cand m-am referit la mariri de salarii. Deci convocarea adunarii generale pica. Daca ne putem lega de functiile pe care le detine in Consiliul de Administratie si Comitetul Director. Pentru ca are interese comune cu ale patronului si contrare sindicatului nostru.
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 3 Decembrie 2014
gateman007, utilizator
Ati avea si solutia de a va retrage din acest sindicat, dupa care sa infiintati altul, in care sa atrageti majoritatea salariatilor, pentru a putea fi reprezentativ.
In 2010 am fost membru fondator intr-un alt sindicat nou infiintat si nu am reusit sa atragem mai mult de16 membri. Lumea nu a dorit sa se retraga din vechiul sindicat temandu-se ca cel infiintat de noi nu ar fi avut puterea celui din care provin dansii.
Legal, se poate lua hotararea intr-o adunare generala divizarea in doua sindicate? Si daca da cum se procedeaza pt. ca in statut nu este prevazut in nici un articol?
Poate ca asa oamenii vor capata mai mult curaj...
Va multumesc inca o data pentru rabdarea dumneavoastra.
Adunarea generala poate lua orice hotarare cu privire la sindicatul respectiv, inclusiv pentru scindare. Daca in statut nu scrie nimic despre acest lucru, puteti hotari la adunarea generala modul de scindare. Eventual puteti cauta prevederi din alte statute de sindicat, pentru inspiratie.

LEGEA nr. 62/2011 - Legea dialogului social


ART. 6
(1) Statutele organizaţiilor sindicale cuprind cel puţin urmãtoarele prevederi cu privire la:
a) scopul constituirii, denumirea şi sediul organizaţiei sindicale;
b) modul în care se dobândeşte şi înceteazã calitatea de membru al organizaţiei sindicale;
c) drepturile şi îndatoririle membrilor;
d) modul de stabilire şi încasare a cotizaţiei;
e) organele executive de conducere, denumirea acestora, modul de alegere şi de revocare, durata mandatelor şi atribuţiile lor;
f) condiţiile şi normele de deliberare pentru modificarea statutului şi de adoptare a hotãrârilor;
g) mãrimea şi compunerea patrimoniului iniţial;
h) divizarea, comasarea sau dizolvarea organizaţiei sindicale, transmiterea ori, dupã caz, lichidarea patrimoniului.
(2) Clauzele statutare contrare legilor în vigoare sunt nule de drept.
ART. 7
(1) Organizaţiile sindicale au dreptul de a-şi elabora reglementãri proprii, de a-şi alege liber reprezentanţii, de a-şi organiza gestiunea şi activitatea şi de a-şi formula programe proprii de acţiune, cu respectarea legii.
(2) Este interzisã orice intervenţie din partea autoritãţilor publice, a angajatorilor şi a organizaţiilor acestora de naturã sã limiteze ori sã împiedice exercitarea drepturilor prevãzute la alin. (1).


CAP. III
Reorganizarea şi dizolvarea organizaţiilor sindicale

ART. 36
În cazul reorganizãrii unei organizaţii sindicale, hotãrârile asupra patrimoniului se iau conform prevederilor din statut.
ART. 37
Organizaţiile sindicale se pot dizolva prin hotãrâre a membrilor sau a delegaţilor acestora, adoptatã conform statutelor proprii.
ART. 38
(1) În cazul dizolvãrii, patrimoniul organizaţiei sindicale se împarte conform dispoziţiilor din statut sau, în lipsa unor astfel de prevederi, potrivit hotãrârii adunãrii de dizolvare.
(2) Dacã statutul nu prevede modul de distribuire a patrimoniului şi nici adunarea de dizolvare nu a luat o hotãrâre în aceastã privinţã, tribunalul judeţean sau al municipiului Bucureşti, dupã caz, sesizat de oricare membru al organizaţiei sindicale, hotãrãşte asupra distribuirii patrimoniului.
ART. 39
(1) În termen de 5 zile de la dizolvare, conducãtorii organizaţiei sindicale dizolvate sau lichidatorii patrimoniului sunt obligaţi sã cearã instanţei judecãtoreşti competente care a operat înscrierea ei în registrul special al sindicatelor ca persoanã juridicã sã facã menţiunea dizolvãrii organizaţiei sindicale.
(2) Dupã împlinirea termenului de 5 zile, orice persoanã interesatã din rândul membrilor organizaţiei sindicale poate cere instanţei judecãtoreşti competente efectuarea menţiunii prevãzute la alin. (1).
(3) Menţiunea prevãzutã la alin. (1) se va face pe pagina şi la locul unde s-a fãcut înscrierea în registrul special al sindicatelor.
ART. 40
(1) Organizaţiile sindicale nu pot fi dizolvate şi nu li se poate suspenda activitatea în baza unor acte de dispoziţie ale autoritãţilor administraţiei publice sau ale patronatelor.
(2) În cazul în care o organizaţie sindicalã nu mai întruneşte condiţiile minime de constituire, orice terţ interesat poate solicita instanţei competente dizolvarea organizaţiei în cauzã, în baza unei cereri motivate.

Alte discuții în legătură

Dizolvare sindicat miytyi miytyi Buna seara! Ma intereseaza care sunt pasii pe care eu, in calitate de presedinte, trebuie sa-i urmez pentru dizolvarea unui sindicat care nu mai are cei 15 ... (vezi toată discuția)
Incalcare statut nicolas1982 nicolas1982 O organizatie sindicala mai poate functiona legal daca, prin neincasarea cotizatiei membrilor sai pe o perioada de mai multe luni consecutiv, isi incalca ... (vezi toată discuția)
Desfiintare sindicat ghibirdicgizella ghibirdicgizella BUNA ZIUA As dori sa aflu modalitatea prin care se poate desfiinta un sindicat ,si ce se intimpla cu ... (vezi toată discuția)