avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incalcare statut
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incalcare statut

O organizatie sindicala mai poate functiona legal daca, prin neincasarea cotizatiei membrilor sai pe o perioada de mai multe luni consecutiv, isi incalca propriul statut?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:50, 16 Martie 2014
Legea nr.62/2011
Art. 37
Organizaţiile sindicale se pot dizolva prin hotărâre a membrilor sau a delegaţilor acestora, adoptată conform statutelor proprii.


Art. 38
(1)În cazul dizolvării, patrimoniul organizaţiei sindicale se împarte conform dispoziţiilor din statut sau, în lipsa unor astfel de prevederi, potrivit hotărârii adunării de dizolvare.
(2)Dacă statutul nu prevede modul de distribuire a patrimoniului şi nici adunarea de dizolvare nu a luat o hotărâre în această privinţă, tribunalul judeţean sau al municipiului Bucureşti, după caz, sesizat de oricare membru al organizaţiei sindicale, hotărăşte asupra distribuirii patrimoniului.

Art. 39
(1)În termen de 5 zile de la dizolvare, conducătorii organizaţiei sindicale dizolvate sau lichidatorii patrimoniului sunt obligaţi să ceară instanţei judecătoreşti competente care a operat înscrierea ei în registrul special al sindicatelor ca persoană juridică să facă menţiunea dizolvării organizaţiei sindicale.
(2)După împlinirea termenului de 5 zile, orice persoană interesată din rândul membrilor organizaţiei sindicale poate cere instanţei judecătoreşti competente efectuarea menţiunii prevăzute la alin. (1).
(3)Menţiunea prevăzută la alin. (1) se va face pe pagina şi la locul unde s-a făcut înscrierea în registrul special al sindicatelor.

Art. 40
(1)Organizaţiile sindicale nu pot fi dizolvate şi nu li se poate suspenda activitatea în baza unor acte de dispoziţie ale autorităţilor administraţiei publice sau ale patronatelor.
(2)În cazul în care o organizaţie sindicală nu mai întruneşte condiţiile minime de constituire, orice terţ interesat poate solicita instanţei competente dizolvarea organizaţiei în cauză, în baza unei cereri motivate.

Asadar, neplata contribuției nu poate fi motiv de dizolvare decat daca este stabilita in statutul organizatiei sindicale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare sindicat ghibirdicgizella ghibirdicgizella BUNA ZIUA As dori sa aflu modalitatea prin care se poate desfiinta un sindicat ,si ce se intimpla cu ... (vezi toată discuția)
Dizolvare sindicat miytyi miytyi Buna seara! Ma intereseaza care sunt pasii pe care eu, in calitate de presedinte, trebuie sa-i urmez pentru dizolvarea unui sindicat care nu mai are cei 15 ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate lider de sindicat gateman007 gateman007 Liderul nostru de sindicat este sef de compartiment avand in subordinea sa aproximativ 40 de oameni. Totodata este si membru in Comitetul de Directie precum si ... (vezi toată discuția)