avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plangere penala pentru nerespectarea hotararilor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plangere penala pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti

Buna ziua,
am o sentinta civila irevocabila si definitiva ( 2012) pentru eliberare titlu de proprietate in baza legii 18. Am primit titlul si am fost impreuna cu un topograf, un reprezentant al Comisiei de fond funciar si 1 martor sa-mi pun tarusii pe proprietate si drumul de servitute. Vecinul -care a folosit terenul pana acum -chiar si in ziua de azi- nu-mi da voie sa trec pe drumul de servitute -are ceva utilaje care stationeaza pe drum -ca sa ajung la parcela mea si m-a amenintat cu furca daca am vrut sa trec; plus cu ajutorul secretarului primariei a obtinut o adeverinta (care includea si terenul meu-ca fiind al lui adica peste 3 ha-desi el avea doar 80 mp in proprietate) prin care a obtinut subventii de la APIA din 2012 si pana in prezent
intrebare: pot sa fac plangere penala impotriva vecinului, in baza carei prevederi din Codul Penal? sau este obligatoriu sa deschid dosar executional la un executor judecatoresc ?
multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:22, 5 Decembrie 2014
Nu trebuie sa puneti neaparat hotararea in executare pentru a putea formula plangere penala pentru infractiunea de nerespectare a hotararilor judecatoresti prevazuta de art. 287 alin. (1) lit. g) NCP.
Redau mai jos prevederile legale:

Art. 287

Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti

(1) Nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti săvârşită prin:

a) împotrivirea la executare, prin opunerea de rezistenţă faţă de organul de executare;

b) refuzul organului de executare de a pune în aplicare o hotărâre judecătorească, prin care este obligat să îndeplinească un anumit act;

c) refuzul de a sprijini organul de executare în punerea în aplicare a hotărârii, de către persoanele care au această obligaţie conform legii;

d) neexecutarea hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus reintegrarea în muncă a unui salariat;

e) neexecutarea hotărârii judecătoreşti privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată;

f) nerespectarea hotărârilor judecătoreşti privind stabilirea, plata, actualizarea şi recalcularea pensiilor;

g) împiedicarea unei persoane de a folosi, în tot sau în parte, un imobil deţinut în baza unei hotărâri judecătoreşti, de către cel căruia îi este opozabilă hotărârea,

se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) În cazul faptelor prevăzute în lit. d)-g), acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

multumesc, dar vreau sa mentionez ca vecinul spune printr-o adresa trimisa prin avocat ca sentinta irevocabila nu ii este opozabila, adica nu recunoaste ca ar ocupa abuziv acest teren, desi pe drum are depozitate niste unelte masini agricole
Pai cum sa nu ii fie opozabila daca el ocupa terenul? Nu va lasati intimidat.
Plus ca puteti sa faceti poze sau sa il inregistrati, plus sa va duceti cu martor cand va ameninta si mai faceti o plangere si pentru amenintare.
Plus ca insasi faptul ca are acolo depozitate lucruri este o incalcare a hotararilor judecatoresti. Faceti poze, martori etc.
Plangerea trebuie sa fie fundamentata cu probe.
Inainte ar trebui sa consultati direct un avocat ! Pentru ca titlul de proprietate emis in baza legii 18 nu are rubrica pt "servitute", si daca sentinta era impotriva comisiei lg18 pt emitere titlu ...
daca si terenul vecinului e restituit tot in baza lg 18/91 comisia trebuia sa creeze un drum de acces nu "vreun-fel-de-servitute"
poate ca vecinul a declarat terenul la APIA inainte de eliberarea TP dvs deci inainte de a fi dvs proprietar
... dar toate astea sunt doar motive pentru a consulta in primul rand direct un avocat#-o
multumesc frumos; sentiinta s-a dat si avand la baza o expertiza tehnica judiciara in care se arata intr-o anexa drumul de servitute (intr-un plan cadastral cu parcelele mele si ale vecinului); in 1995 am primit titlul dar doar pe o bucata din teren si am dat in judecata comisia de fond funciar pentru toata suprafata-in plus terenul pe care il are vecinul in proprietater este al lui ca urmare al unui proces avand la baza uzucapiunea- terenul acesta fiind tot al bunicului meu dar l-a dobandit vecinul prin uzucapiune. intr-adevar doresc sa apelez la un avocat pe drept penal pentru ca sunt mai multe infractiuni aici unele chiar de coruptie (abuz in serviciu a unor functionari care au facut si falsuri, etc) oricum plangerea penala trebuie intocmita si depusa de persoana vatamata in nume propriu.

Alte discuții în legătură

Proprietate întabulată peste care ulterior au suprapus o parcelă vecină, parțial în cadastru fără notare în cf Ardelean Gheorghe Ardelean Gheorghe Bună ziua, Prezint mai jos o situație din OCPI și Justiție probabil extrem de rar întâlnită, așadar interesantă. ... (vezi toată discuția)
Punere in aplicare sentinta ContSters42601 ContSters42601 Printr-o sentinta in contencios administrativ un CL.al unei comune este obligat sa anuleze o hotarire de CL si sa plateasca cheltuieli de judecata.Intrucit ... (vezi toată discuția)
Art.287 alin(1) pct. b) din noul cod penal pusa2mimi pusa2mimi Buna seara. Referitor la articolul 287 alin(1) pct. b) din noul codul penal, in caz de nerespectare a unei hotarari judecatoresti de catre prefect, cine poate ... (vezi toată discuția)