avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este legala desfacerea CIM pt necorespundere datorita ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este legala desfacerea CIM pt necorespundere datorita starii de sanatate angajat

Buna ziua!

Profilul angajatului in firma unde lucrez presupune rezistenta la munca fizica, iar toate operatiunile si factorii de risc sunt in limitele legale admise. Totusi ne confruntam cu o problema in randul angajatilor care se imbolnavesc pe parcurs de diverse boli, ce nu sunt boli profesionale si care nu mai pot sa faca fata la locul de munca. In conditiile in care nu avem sa le oferim alt loc de munca este legal sa le desfacem CIM cu articolul pentru necorespundere pe post? Astfel ar putea beneficia si de somaj si stand acasa au sanse de recuperare mult mai mari si poate chiar de revenire la munca.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:54, 4 Decembrie 2014
Angajatorul poate demara procedura concedierii pentru necorespundere profesionala.

Codul Muncii :
Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
.....
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 62.
(1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
(2) In cazul in care concedierea intervine pentru motivul prevazut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispozitiilor art. 247-252.
(3) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

Art. 63.
.......
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere prares prares Cum se procedează la concediere în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă?... Si care sunt efectele? (vezi toată discuția)
Ref.concediere daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti ce documente trebuie intocmite pentru ca un salariat sa fie concediat pt. necorespundere profesionala. Exista in cadrul societatii un ... (vezi toată discuția)
Concedieri werepairit werepairit Buna ziua, Cum ma sfatuiti sa procedez, abordand calea cea mai sigura legal, pentru concedierea unor persoane care nu mai performeaza la nivelul ... (vezi toată discuția)