avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... "Negocieri" interesante dauna totala RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

"Negocieri" interesante dauna totala RCA

Buna, am o mica dilema cu un dosar de dauna RCA si v-as fi deosebit de recunoscator daca m-ati sfatui :D. Situatia sta in felul urmator: eu pe motocicleta, un "destept" cu masina a iesit cu spatele din parcare(dreapta) fara a se asigura. M-a lovit in partea dreapta apoi am picat taras pe stanga. Deschis dosar de dauna la asig, s-au facut poze, inclusiv kilometraj (21000 km aprox). Initial asigurarea mi-a recomandat un service "deosebit" de bun si profesionist cu care lucreaza. M-am dus pe la ei dar nu am ramas cand am constatat ca cel care urma sa faca un deviz facea calcule in minte dupa ureche si m-a intrebat din ce material sunt fabricate carenele :O . Am decis sa fac o deplasare de 150 km in cel mai apropiat oras cu reprezentanta (Honda). Acolo mi s-a facut un deviz pe suma de 16.676,85 RON incl. TVA. pe care scrie la final astfel :

"Prezentul certificat atesta legal ca lucrarile executate sunt de buna calitate si sunt garantate conform prevederilor HG 394/1995 si 796/96. Carenajele motocicletelor nu se repara si nu se vopsesc."

Respectivele carene sunt din ceva material plastic, sunt vopsite in mai multe culori/straturi si pe deasupra si ceva autocolante. Cam asa arata: [ link extern ]
. Doresc sa precizez ca motocicleta era inainte de eveniment in stare originala si f bine ingrijita. Initial am avut multe discutii/negocieri pe marginea necesitatii inlocuirii/vopsirii pieselor avariate. De ex. inspectorul de daune a vrut sa treaca revopsire la semnalizatorul cel mai putin julit (care de fapt este turnat in plastic negru - putin aberant). Pus in situatia de a explica de n ori de ce sunt anumite piese pe deviz, in cele din urma, am lamurit inspectorul de dauna, si am trecut la faza urmatoare: M-a sunat intr-o zi sa-mi spuna ca a gasit dansul un service ce face reparatii moto "de cea mai buna calitate" - in alt oras la 120 km #-o. Am vorbit telefonic cu respectivii si am ajuns la concluzia ca prefer sa schimb carenele dupa cod de culoare etc decat sa ma vad nevoit sa revopsesc tot si sa iasa o treaba "de mantuiala". Intre timp am cerut si calculul valorii la zi a motocicletei , valoare care pare-se e sub suma devizului. Facand o verificare, se pare ca am fost incadrat la starea de intretinere medie, desi, la moto din an 2001 cu 21000 km ma incadram la stare buna. Am adus inspectorului obiectiile de rigoare, dar se pare ca si asa, incadrat la stare buna, tot iese dauna totala. Mai departe mi s-a sugerat reparatie la service-ul gasit de ei, in cazul in care optez pt dauna totala mi s-a spus ca IMI VOR RETINE carenele si piesele avariate. Asta e partea care nu o inteleg, l-am intrebat si pe insp. de asig. de ce sa se retina 25% din valoarea la zi pt epava, iar apoi si piesele avariate, dansul mi-a spus ca asa fac toate asigurarile. Am hotarat sa merg pe varianta asta, convins ca faza cu recuperarea la carene si piese e o mare gogoasa menita a ma speria. Asta se intampla ieri, iar azi dimineata m-au sunat de la asigurari pe motiv ca au gasit o solutie ce bucura pe toata lumea : mi s-a oferit suma de 8000 lei cu posibilitatea de a pastra piesele avariate. Din ce inteleg eu, inspectorul si-a creat un atu fictiv cu care acum negociaza. Ma insel ? La valoare de deviz de aprox 3900 de euro, cu o valoare la zi a motocicletei de aprox 3550 de euro (2600 euro despagubire dauna totala), ei se ofera sa imi plateasca 8000 ron, adica aprox 1900 euro, oferindu-mi sansa de a pastra piesele avariate. In caz de dauna totala piesele astea in baza carei legi/norme se retin ? Imi cer scuze pt povestea lunga, am incercat sa acopar toate aspectele, sper sa aveti rabdare si sa ma sfatuiti ce sa fac mai departe.
Va multumesc, cu stima, Mihai
Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2009
r0nni3, utilizator
Se retin (eventual) doar piesele inlocuite in cazul repararii autovehiculului asigurat, spre a fi distruse.(prevenire frauda)
In cazul daunei totale, se plateste maxim 75% valoare reala + epava integral.
Deci, pe scurt, incearca sa ma imbarlige X-(
I-am spus si eu ca din cate stiam se face recuperare numai daca se face reparare prin inlocuire, iar dansul mi-a spus ca si la dauna totala pot sa retina piese ca etc bla bla bla....... prostii. Maine ma duc si ii spun ca nu accept suma de 8000 de lei si daca e sa imi iau dauna totala , sa plateasca cei 75 % si sanatate.
Mersi pentru raspuns, dar nu sunt 100% sigur ca am inteles o chestie :
"In cazul daunei totale, se plateste maxim 75% valoare reala + epava integral. "
de ce "maxim" ? Se poate retine un procent mai mare de 25% pt valoarea epavei ? Adica sa imi iau 60% valoare reala + epava, sau orice alta combinatie ?
Mersi
Normele de aplicare a asigurarii rca prevad doua posibilitati de rezolvare a problemei dvs.
- daca reparati autovehicolul asiguratorul este obligat sa va despagubeasca cu suma reprezentand valoarea autovehicolului la data daunei (valoare calculata conform normelor mai sus amintite)
-daca nu reparati autovehicolul asiguratorul va poate acorda 75% din valoarea autovehicolului. in acest caz nu va poate retine nici o piesa
"-daca nu reparati autovehicolul asiguratorul va POATE acorda 75% din valoarea autovehicolului. in acest caz nu va poate retine nici o piesa"
- "poate" ? adica e optionala pt asigurator despagubirea cu 75% din valoarea la zi ? Asiguratorul "poate" acorda , dar NU e obligat... ?
Eu va multumesc pt ajutor, dar va rog nu postati raspunsuri vagi, ca mai mult ma induc in eroare si ridica semne de intrebare...
Cu stima, Mihai
Dauna totala se considera cand costul reparatiei este mai mare de 75% din valoarea autovehiculului.In acest caz se despagubeste cu retinerea valorii pieselor ce pot fi refolosite, valoare ce nu poate depasi 25% din valoarea autovehiculului, actualizata functie de vechime si nr.km. la bord(starea de intretinere).
Unii asiguratori, pot sa retina (in caz de plata deviz reparatii) piesele inlocuite.In timp, aceste piese recuperate au devenit o pacoste (spatiu depozitare), nu au putut fi reutilizate la alte daune si s-a renuntat la acest procedeu.Uneori acestea se retin si se distrug cu p.v.,pentru a demonstra (sefilor de la centru) faptul ca nu se fraudeaza in scopul obtinerii de avantaje materiale (shpaga client!)
Optionala este numai retinerea pieselor inlocuite.(si la service se returneaza clientului piesele inlocuite, in scopul convingerii ca au fost intr-adevar inlocuite)
Raspunsul mai putin vag il gasiti aici:O Ord CSA 20/2008
Art.50 (12) Despagubirile nu pot depasi:
a) cuantumul despagubirii, valoarea vehiculului la data producerii evenimentului si nici limita de despagubire
prevazuta in polita de asigurare RCA, in cazul unei daune totale, in situatia in care pagubitul face dovada
repararii vehiculului;
(13) Dauna totala se defineste ca fiind situatia in care cuantumul daunei, asa cum a fost definit la alin. (3),
depaseste 75 % din valoarea vehiculului la data producerii evenimentului.
(3) Cuantumul pagubei la vehicule este egal cu costul reparatiilor partilor componente sau ale pieselor avariate
ori cu costul de inlocuire a acestora, inclusiv cheltuielile pentru materiale, precum si cele de demontare si
montare aferente reparatiilor si inlocuirilor necesare ca urmare a pagubelor produse prin respectivul accident
de vehicul, stabilite la preturile practicate de unitatile de specialitate, la care se adauga cheltuielile cu transportul
vehiculului, precum si cele efectuate pentru limitarea pagubelor, dovedite cu documente justificative, potrivit art.
55. Prin unitati de specialitate se intelege persoanele juridice legal autorizate, care au in obiectul lor de
activitate comercializarea de vehicule, parti componente, piese inlocuitoare si de materiale pentru acestea,
cu exceptia celor in regim de consignatie, si/sau executarea de lucrari de intretinere si reparatie la vehicule.
Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2009
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Reparatie pe polita rca arhitectool arhitectool Buna ziua, In urma unui accident foarte grav, masina mea (care era parcata) a fost avariata iar eu m-am prezentat a doua zi cu polita RCA a vinovatului la ... (vezi toată discuția)
O banala tamponare si r.c.a.-ul nu poate acoperi paguba! POPESCU NICULAE POPESCU NICULAE UN MERCEDES W126 AN 1983 ESTE TAMPONAT IN SPATE DE UN JEEP GRAND CHEROKEE 2007. ASIGURAREA POATE ACOPERI DECAT APR. 20 MIL. LA SERVICE MERCEDES NUMAI ... (vezi toată discuția)
Accident, despagubire rca, dauna totala - legislatie felisc felisc Buna ziua, Am avut un accident, fiind nevinovat, partea vinovata avand RCA. Care sunt legile pe care trebuie sa le citesc sa fiu complet informat cu ... (vezi toată discuția)