avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Reparatie pe polita RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Reparatie pe polita RCA

Buna ziua,
In urma unui accident foarte grav, masina mea (care era parcata) a fost avariata iar eu m-am prezentat a doua zi cu polita RCA a vinovatului la compania de asigurari pentru deschiderea dosarului.
Deoarece masina este avariata foarte tare si a fost dusa la un service pe platforma in seara accidentului, nu am putut sa o aduc la adresa unde se faceau constatarile. Agentul de acolo a deschis dosarul si mi-a zis ca in zilele urmatoare va trece el si va face poze pentru definitivarea dosarului.
Dupa cateva zile in care l-am cautat la sediu (nu raspundea la tel.) si dupa cateva mesaje sms in cele din urma a fost la service-ul respectiv si a facut pozele. Masina este foarte grav avariata (este dauna totala - a spus si el).
Mi-a zis ca service-ul nu are contract cu compania de asigurare si ca va trebui sa faca el un deviz pe care sa il trimita in alta localitate (unde au ei sediul) acestia sa il accepte si abia dupa aia, in functie de ce suma se aproba, mai vedem. De asemeni, a cerut si i s-a dat un deviz si de la service-ul respectiv, care era mai mic decat se astepta conform spuselor lui. Mentionez ca este un service in totalitate autorizat de firma producatoare a masinii, cu preturi de piese originale, luate direct din fabrica. Mi-a zis ca programul in care face el devizul este mult mai drastic, pretul la manopera (98 ore) este jumatate fata de cel pus de service-ul respectiv.
De atunci, nu imi mai raspunde la telefon, iar cand o face, imi promite ca in ziua respectiva devizul va fi gata.
La fiecare vizita la sediul lor am asistat la diverse discutii cu pagubiti care erau dusi de nas si li se spunea ca dureaza saptamani pentru verificarea politei, apoi iar mai dureaza aprobarea sumei, acceptul de plata etc. Erau persoane cu dosare de mai bine de un an de zile. Iar din informatiile de pe diverse forumuri am aflat ca sunt unii dintre cei mai mari tepari si mai neseriosi din domeniu.
Nu vreau sa fiu prostit cu nesimtire si sa astept mai mult decat este legal, si de aceea as vrea sa stiu ce optiuni am si daca o sesizare la CSA ar ajuta.
Veau sa cer dauna totala, intrucat toate componentele structurii de rezistenta a masinii au fost fie rupte, fie indoite.
Reparatia la masina ar consta in taiere de la jumatate a acesteia, si inlocuirea jumatatii din spate, plus diverse reparatii la partea din fata, lucru care iese din discutie deoarece masina trebuie adusa in starea in care se afla inaintea producerii accidentului.
Vreau sa stiu foarte exact cum se calculeaza valoarea masinii, valoarea epavei, si cum se poate cere dauna totala? Cat la suta din valoarea masinii trebuie sa fie epava?
Am citit legea 136/1995 cu toate modificarile, si ordinul 20/2008.
Conf. ordin 20/2008 masina din 2007 cu 19000 km la bord, intretinuta impecabil, are un coeficient de 10. Cum calculez eu in functie de acest coeficient si valoarea initiala, valoare auto la momentul producerii accidentului.




Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2009
arhitectool, utilizator
Cel mai recent răspuns: apetcu , utilizator 14:15, 20 Februarie 2011
Faceti o mica eroare de calcul:
Starea medie la 2 ani este de 28% uzura din pretul de nou (val reala=Pr.nou-Uzura)
Nr.mediu de km = 2x15000=30000.Adica aveti11 mii Km mai putin.
Calcul uzura aplicabila: 28 procente minus 11x0,5=5,5 =28-5,5=22,5% uzura
Rezulta o valoare reala de 77,5% din pretul de nou.Din aceasta se va scade 25% valoarea epavei (care va revine) si obtineti cam care ar fi suma pe care o puteti primi ca despagubire.
NB: ati luat gresit din tabelul de uzura ,datele din prima jumatate care se refera la intre 1,5 si 2 ani vechime.Pentru 2 ani vechime este a doua jumatate a rubricii pt.2 ani vechime
Iar valoarea de nou din care veti scadea coeficientul de uzura si 25% epava (asa cum a indicat dl.NUCU$) se poate determina prin consultarea unuia dintre cataloagele cu preturi auto APIA sau SCHWAKE in functie de caracteristicile auto detinut si a dotarilor acestuia.
In primul rand va multumesc pentru raspunsurile prompte care ma ajuta foarte mult.
Pentru valoarea initiala am luat in considerare valoarea in EURO din cotractul de cumparare. Valoare reparatiei depaseste 75% din valoarea masinii la momentul accidentului, calculata conform indicatiilor dl-ui nucu$.
Ce ma sfatuiti sa fac acum pentru a grabi intregul proces, deoarece cei de la asigurari ma amana in diverse moduri, si deja am cheltuit destui bani, timp si nervi pe telefoane si drumuri pana la ei.
Pentru a putea pretinde plata conform Norme, trebuie sa aveti dosarul complet, ultimul document fiind Cererea de despagubire pentru suma stabilita de asigurator.Faceti demersurile/presiunile necesare semnarii acestui document, cu sau fara obiectiuni, referitoare la aceasta suma.Atentie la valoarea din contract, sa nu fie un pret de promotie si astfel sa fiti dezavantajat.Verificati pretul dvs. cu pretul din cataloagele indicate de Dl.Strati.
Citez din Ordinu CSA nr.20/2008:
Art. 36. - (1) Despăgubirea se efectuează de către asigurătorul RCA în maximum 15 zile de la data la care asigurătorul a definitivat investigația necesară evaluării sumei pe care este obligat să o plătească sau de la data la care asigurătorul a primit o hotărâre judecătorească definitivă cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească.
(2) Asigurătorul RCA este obligat să desfășoare investigația privind producerea accidentului, în termen de cel mult 3 luni de la data avizării producerii evenimentului asigurat, în condițiile în care respectivul accident nu face obiectul unor cercetări efectuate de autoritățile publice. În termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA este obligat fie:
a) să răspundă cererii părții solicitante, formulând oferta de despăgubire potrivit propriilor investigații cu privire la producerea evenimentului asigurat, în cazul în care se dovedește îndeplinirea condițiilor de asigurare și producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA; fie
b) să notifice părții prejudiciate cu privire la motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parțial, pretențiile de despăgubire.

Dupa cum observati asiguratorul RCA are la dispozitie un termen de 3 luni din momentul avizarii daunei sa va faca o oferta de plata, concretizata ca act in cererea de despagubire daca o acceptati, termen care nu cred ca a fost depasit in cazul dvs.
Puteti incerca accelerarea lucrurilor printr-o reclamatie scrisa inregistrata la ei in care sa subliniati ca au toate documentele necesare pentru determinarea sumei pe care urmeaza sa o primiti ca despagubire (pana la urma in caz de dauna totala singurul document care poate luat ceva timp este doar devizul estimativ care demonstreaza ca valoarea reparatiilor depaseste valoarea auto la data daunei), iar daca lucrurile continua sa treneze veti face o reclamatie la CSA si ii veti da in judecata.
Daca au un call center unde se fac reclamatii folositi-l. Am ramas masca cum ii pot pune la treaba pe inginerii constatatori daune reclamatiile facute prin call center in cadrul societatii la care lucrez.

Alte discuții în legătură

Asigurare casco si rca presidio presidio Este legal ca firma de leasing sa factureze casco si rca cu tva catre utilizator persoana juridica? Va rog sa ma informati daca exista baza legala. MULTUMESC (vezi toată discuția)
Accident auto f1re22 f1re22 buna ziua,ma numesc T.Alexandru,in urma cu 3 saptamani mergeam pe Str.Orsova,drum cu prioritate,la intersectie cu str. Dezrobiri un nene care avea indicatorul ... (vezi toată discuția)
Rca jenicaprod jenicaprod In cat timp, o societate de asigurari trebuie sa-ti dea un raspuns privind acceptul (ne acceptul) la plata daunelor rezultate in urma unui accident de ... (vezi toată discuția)