avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

RCA

In cat timp, o societate de asigurari trebuie sa-ti dea un raspuns privind acceptul (ne acceptul) la plata daunelor rezultate in urma unui accident de circulatie?
Cel mai recent răspuns: jenicaprod , utilizator 09:51, 17 August 2013
3 luni.

Art. 36. - (1) Despăgubirea se efectuează de către asigurătorul RCA în maximum 15 zile de la data la care asigurătorul a definitivat investigatia necesară evaluării sumei pe care este obligat să o plătească sau de la data la care asigurătorul a primit o hotărâre judecătorească definitivă cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească.
(2) Asigurătorul RCA este obligat să desfăsoare investigatia privind producerea accidentului, în termen de cel mult 3 luni de la data avizării producerii evenimentului asigurat, în conditiile în care respectivul accident nu face obiectul unor cercetări efectuate de autoritătile publice. În termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA este obligat fie:
a) să răspundă cererii părtii solicitante, formulând oferta de despăgubire potrivit propriilor investigatii cu privire la producerea evenimentului asigurat, în cazul în care se dovedeste îndeplinirea conditiilor de asigurare si producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA; fie
b) să notifice părtii prejudiciate cu privire la motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau partial, pretentiile de despăgubire.

www.avocatnet.ro/content/art...
Multumesc mult. In concluzie, mai am de asteptat.
e bine sa intrebati si dvs. inspectorul de dauna care instrumenteaza dosarul, altfel, cele trei luni vor trece cu dosarul in dulap si nimeni nu se va mai ocupa de caz.
Am insistat si in final am reusit, dar despagubirea ma nelinisteste. Mi-au aprobat o suma de 3500 lei, in conditiile in care doar bara fata , farul, aripa fata depasesc suma. Ce fac cu celelalte avarii? Ce fac cu manopera si mai stiu eu ce alte cheltuieli suplimentare mai apar? AICI ESTE DUREREA.
Mai intai solicitati in scris societatii de asigurare sa va transmita, tot in scris, metoda de calcul al despagubirii oferite. Dvs. aveti un calcul al costului reparatiei. Daca nu aveti, vorbim discutii. Cu un deviz intocmit de o unitate service autorizata prezentati-va la asigurator si incercati rezolvarea litigiului pe cale amiabila. Daca nu reusiti, urmeaza medierea (etapa obligatorie) si apoi introducerea unei actiuni in instanta.

Alte discuții în legătură

Recuperare prejudiciu, dauna accident fara victime ,rca valabil,refuz comunicare oferta de despagubire gutermsergiu gutermsergiu Buna ziua sunt pagubit,proprietar auto implicat in accident ,masina mea fiind condusa de fiul meu. Politia a intocmit PV de contraventie ,a stabilit ... (vezi toată discuția)
Reparatie pe polita rca arhitectool arhitectool Buna ziua, In urma unui accident foarte grav, masina mea (care era parcata) a fost avariata iar eu m-am prezentat a doua zi cu polita RCA a vinovatului la ... (vezi toată discuția)
Despagubiri in baza politei rca tedissprest tedissprest Un autoturism al firmei a fost implicat intr-un accident din vina celuilalt participant la trafic care avea RCA valabil. S-a completat formularul amiabil si ... (vezi toată discuția)