avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salut, am si eu o intrebare legata de incheierea unui ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salut, am si eu o intrebare legata de incheierea unui contract de munca !

am lucrat la o firma de paza timp de 2 luni,si din cauza unei situatii neplacute provocate de seful de tura,nu m-am mai dus,am fost am predat tinuta,si acum nu stiu daca voi mai primii salariul din cele 2 luni restante,dat fiind faptul ca nu mi-am depus nici preaviz,nici demisia! Precizez ca in situata mea mai sunt circa 10 persoane,de la aceeasi firma!
Cel mai recent răspuns: horatiusasu , utilizator 08:49, 5 Decembrie 2014
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

dar am uitat sa precizez,ca nu stiu daca ei au bagat dosarul meu de angajare undeva,eu am semnat o groaza de hartii,protectia muncii,etc,dar nu am primit copie a contractului de munca. exista riscul sa nu mai primesc banii pe lunile muncite ?
1. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
va multumesc frumos,sambata se dau salariile la obiectivul unde am lucrat eu (bine,50 % din salarii) cu intarziere de 2 saptamani.... sper sa primesc banii,daca nu,am sa revin cu alte noutati
Va asteptam, oricand si cu orice nelamurire legata de problema dvs.

Alte discuții în legătură

Cum procedez cu angajatorul daca nu m-a platit ContSters313377 ContSters313377 angajatorul nu mi a facut forme legale si nici nu m a platit ,cum procedez si ce risca angajatorul? (vezi toată discuția)
Salariu neplatit kmalone kmalone Buna ziua Am lucrat in Germania o perioada de 2 luni (mai-iulie). Am plecat printr-o firma din Romania cu delegatie deci ca si plata era defapt diurna pe zi ... (vezi toată discuția)
Angajare neplatita Stefan.Buzoianu Stefan.Buzoianu Buna ziua. Sotia mea s-a angajat ca asistenta la un cabinet. La momentul angajarii s-a vorbit de contractul de munca si plata salariului dar acesta nu s-a ... (vezi toată discuția)