avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Controlul biletelor de calatorie in mijloacele de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Controlul biletelor de calatorie in mijloacele de transport in comun

Buna ziua,
Nu am cunostinte juridice si nu am fost protagonistul vreunui incident privind controlul biletelor in mijloacele de transport in comun, dar am fost martor la multe astfel de intamplari si am inceput sa-mi pun unele intrebari. Pentru exemplificare, voi povesti o astfel de situatie si, la final, voi adresa intrebarile, la care rog sa raspunda doar cei care au cunostinte juridice temeinice.
Controlorii au depistat un calator fara bilet. I-au cerut sa prezinte buletinul, pe care au refuzat sa i-l returneze calatorului, incercand sa-l determine astfel sa coboare impreuna cu ei la statia urmatoare, pentru a-i incheia proces-verbal. Chiar si asa, calatorul a refuzat sa coboare, dar controlorii au folosit forta: l-au imobilizat si l-au impins jos din autobuz. Ajuns pe trotuar, calatorul a incercat sasi continue drumul pe jos, insa controlorii l-au oprit, imobilizandu-l din nou.
Intrebari: 1. Controlorii de bilete au dreptul legal sa solicite sa le fie prezentat actul de identitate (sau, altfel spus, calatorii au obligatia sa prezinte actul de identitate controlorilor de bilete)? 2. Controlorii au dreptul sa retina actele de identitate ale calatorilor? 3. Controlorii au dreptul sa solicite calatorului fara bilet sa paraseasca mijlocul de transport in comun? 4. In cazul in care calatorul refuza sa coboare, controlorii au dreptul sa apeleze la forta pentru a-l determina sa coboare? 5. In afara mijlocului de transport in comun, controlorii au dreptul sa apeleze la forta pentru a-l determina pe calator sa participe la incheierea procesului verbal?
Unora dintre aceste intrebari, le cam intuiesc raspunsul, dar as vrea parerile unor profesionisti intr-ale dreptului, argumentate cu trimiteri la texte de lege, daca se poate. Multumesc anticipat!
1. Da, pentru a intocmi proces-verbal de contraventie. Daca - asa cum se intampla - contravenientul refuza legitimarea, va fi chemat un echipaj de la politia locala, Jandarmerie etc. care sa il identifice. Si eventual ii mai da inca o amenda pentru refuz de legitimare.

2. Da, pentru intocmirea procesului-verbal de contraventie.

3. Da, deoarece calatoria e frauduloasa.

4. Nu, ci cheama organele de Politie (locala sau municipala), Jandarmeria etc.

5. Nu. In practica, controlorii fac un fel de "cerc" in jurul contravenientului. Nu il ating, dar nici nu il lasa sa plece.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsirea de libertate mancipri mancipri am vazut de nenumarate ori cand pe mijloacele de transport in comun , controlorii prind fara bilet anumite persoane . in acel moment \"se da alarma \" , toti ... (vezi toată discuția)
controlori ratb IsBlacks IsBlacks am si eu urmatoarele intrebari: 1. Un controlor ratb are dreptul de a lua de la mine buletinul? deoarece eu stiu ca trebuie prezentat, nu inmanat 2. ... (vezi toată discuția)
Calatorie rat fara bilet craiova jongleur jongleur buna ziua. am fost depistat de catre \\"controlorii rat\\" craiova fara bilet in autobuz. care din urmatoarele nereguli sesizate de mine sunt intr-adevar ... (vezi toată discuția)