buna ziua.de curand am deschis o frizerie si o contabila "desteapta" m-a indrumat sa o fac SC platitoare de TVA pt k : dak vreodata vreau sa-mi cumpar vreo masina sau altceva sa pot recupera TVA-ul.Intrebarea mea era dak pot schimba din platitor de TVA in neplatitor de TVA . Tin sa precizez k pe 01.06 a fost prima zi de activitate si trebuie sa duc D 100 si D 300 .
Si inca ceva k sa fac AF trebuie k un membru din familie sa aiba specializare pe respectivul domeniu de activitate?
Declararea ca platitor de TVA este utila atunci cand infiintarea societatii comerciale este legata de o investitie majora pentru demararea activitatii. Aceasta se face inca de la infiintare pentru a se putea exrcita dreptul de deducere al TVA-ului aferent investitiei.
Declararea acesteia ca platitor de TVA de la infiintare se face la Oficiul National al Registrului Comertului. In cazul in care aceasta s-a declarat neplatitor de TVA de la infiintare si doreste sa devina ulterior platitor, institutia competenta pentru inregistrarea acestei mentiuni nu mai este Registrul Comertului, ci Administratia Finantelor Publice in a carui raza teritoriala isi are sediul contribuabilul.
Aici, se vor completa doua declaratii 010 – declaratii tip- prin care se solicita eliberarea certificatului fiscal in scopuri de TVA, impreuna cu o copie dupa certificatul de inmatriculare al societatii, copie dupa actul de identitate al persoanei imputernicite, imputernicirea, si bilantul contabil aferent perioadei in care a fost neplatitor de TVA.
Aici este vorba despre situatia inversa in care va aflati Dmv.
Nu stiu daca este posibil , nu am intalnit nici un text legal pentru exceptia la ceea ce am spus.
Nu mai puteti reveni la neplatitor TVA, conform CF , Titlul VI, Art.152.(3) Persoana impozabila care indeplineste conditiile prevazute la alin. (1) pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxa.(7) Dupa atingerea sau depasirea plafonului de scutire sau dupa exercitarea optiunii prevazute la alin. (3), persoana impozabila nu mai poate aplica din nou regimul special de scutire, chiar daca ulterior realizeaza o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de scutire.
Singura solutie ar fi sa infiintati o noua societate, pe care s-o declarati din start neplatitoare de TVA.
In ceea ce priveste infiintarea unei AF, membrii acesteia trebuie sa aiba calificare pentru domeniul de activitate pe care doriti sa-l desfasurati.