avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum pot evita concedierea dupa reintoarcerea din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum pot evita concedierea dupa reintoarcerea din concediul ptr. crestere copil?

Buna ziua beneficiez de indemnizatie pentru crestere copil pana la varsta de 2 ani. Am fost chemata la serviciu mai devreme cu 7 luni si am acceptat, astfel ca am lucrat 3 luni dar din anumite motive am cerut suspendarea contractului si am revenit in indemnizatie pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.As dori sa stiu daca revenirea mea la serviciu in acea perioada de 3 luni poate fi considerata ca o revenire definitiva in unitate si daca interdictia de la art. 25 alin. (2) este valabila si in cazul meu. Am fost deja informata de catre angajator ca postul meu este ocupat si ca nu mai au nevoie de serviciile mele.
Exista posibilitatea sa-mi ofere un alt post sub nivelul dorit de mine pentru a ma constrange sa-mi dau demisia. Este legala o astfel de actiune din partea angajatorului? Daca nu, ce anume ar trebui sa fac ca sa-mi recapat postul?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:19, 12 Decembrie 2014
- Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

- Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent ....

- La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

- Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma "cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima, angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

Incalcarea de catre angajator a prevederilor art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002 constituie contraventie sanctionata de catre ITM/Inspectia Muncii.
1. Revenire definitiva este atunci cand inceteaza concediul crestere copil (CCC) adica la varsta de 2 ani a copilului.

2. - Dvs. ati revenit la serviciu inainte de a implini copilul 2 ani apoi ati intrat iarasi in CCC.
- Reluarea activitatii inainte de a inceta CCC este o suspendare a CCC, nu o incetare a acestuia.
Va multumesc pentru raspuns.
Am facut cererea de reintoarcere din C.I.C si mi-a fost aprobata cu aceeasi functie cu care am ramas in indemnizatie (operator calculator), insa angajatorul mi-a adus la cunostinta ca functia mea ramane doar in acte (ca sa respecte legea) si eu voi indeplini o alta functie de receptioner. Mentionez ca in acest caz conditiile mele de lucru sunt total diferite de cele de operator PC. deoarece voi lucra la o temperatura de 0-4 grade Celsius nebeneficiind de sporul de frig ce revine acestui post. Ce as putea face avand in vedere ca in acte angajatorul respecta legea incadrandu-ma cu aceeasi functie? Mi s-a spus de catre superiori ca totul este legal si ca in fisa postului de lucru este specificat faptul ca trebuie sa indeplinesc toate sarcinile date de superiori, iar faptul ca voi face munca de receptioner va fi una dintre sarcinile date, din lipsa de angajati pe aceasta functie.
Puteti sesiza ITM-ul/Inspectia Muncii, in acest caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire din cic mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua, Va rog sa mi spuneti ce se intampla in cazul in care la revenirea din CIC postul meu nu mai este disponibil ( este alta persoana angajata ). ... (vezi toată discuția)
Obligatia angajatorului sa-mi pastreze postul dupa ccc Marialuiza23 Marialuiza23 Buna ziua, In luna iulie voi naste si am decis sa raman un an in concediu de crestere copil. La serviciu am fost anuntata ca daca ma voi intoarce dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Reincadrarea in munca dupa expirarea concediului pt. cresterea copilului laura-ioana laura-ioana Exista posibilitatea ca dupa expirarea concediului pentru cresterea copilului, angajatorul sa nu te mai reprimeasca in aceeasi functie? Ar putea sa motiveze ca ... (vezi toată discuția)