buna .akm un an am divortat de sotie iar fetita a ramas la ea .la momentul divortului nu dispuneam de nici un venit si totusi mam compromis sa ii platesc o pensie de 150 pe luna (pe care iam platito lunar). akm situatia e diferita pnt ca sunt angajat iar fosta ma dat pnt majorare de pensie .sunt de acord cu majorarea atata timp cat ea nu trece de cat e stabilit prin lege.
akm intrebarile:cat la suta din salariul meu ar trebui sa platesc fetei?
se tine cont de alte cheltuieli cum ar fi o rata la banca ?
iar avand in vedere ca sunt de acord cu cresterea pensiei daca ati putea sa imi trimiteti un model de intampinare .
va multumesc si astept un raspuns
Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere
Art. 529
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
nu intereseaza pe nimeni cate rate aveti la banci si de ce valoare, pensia copilului are prioritate si nu depinde de alte cheltuieli ale dvs.
model de intampinare gasiti pe google cate vreti, sunt insa orientative si de regula neactualizate cu legislatia in vigoare.
apelati la un avocat, care contra cost, sa va formuleze intampinarea, este ieftin si stiti sigur ca si corect.
Pensia de intretinere pentru un copil poate atinge plafonul maximal de 25 % din venitul net obtinut, venit ce are caracter de continuitate .
Veniturile sporadice cum sunt primele, premiile , recompensele, sporurile , diurnele nu sunt retinute pentru plata pensiei de intretinere.
La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere nu se iau în considerare decât veniturile obţinute in mod constant, nu şi cele întâmplătoare: cele pentru ore suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere şi, în general, sumele care nu au caracter permanent, cum sunt şi salariile compensatorii, în cazul disponibilizării debitorului pensiei.
Veniturile nete reprezinta acele venituri care intra efectiv în patrimoniul debitorului obligatiei de întretinere sub forma unei sume de bani.
Pensia de intretinere va fi platita in functie de nevoile creditorului, precum si in functie de posibilitatile efective de plata ale debitorului obligatiei legale de intretinere.