Atentie!
Din interpretarea Art.27 alin.3 din OG26, reiese faptul ca cenzorul nu poate fi membru al consiliului director
Art. 27. - (1) Actul constitutiv poate prevedea numirea unui cenzor sau a unei comisii de cenzori.
(2) Daca numarul asociatilor este mai mare de 15, numirea unui cenzor este obligatorie. Acesta poate fi o persoana din afara asociatiei.
(3) In cazul in care asociatia nu are obligatia numirii unui cenzor, fiecare dintre asociati care nu este membru al consiliului director poate exercita dreptul de control.@
Este totala si absoluta incompatibilitate si intre calitatea de cenzor si cea de membru al Consiliului Director, si intre calitatea de contabil si cea de cenzor. Pentru ca e conflict de interese, cenzorul fiind organ de control si deci neputand fi el insusi structura sau parte a structurii pe care o controleaza....
Vin si eu cu cateva intrebari in legatura cu acest subiect.
Este obligatorie numirea unui cenzor in momentul infiintarii (mai exact prin statut / act constitutiv) unei Asociatii cu 3 membri?
cenzorul trebuie obligatoriu sa aiba calitatea de expert contabil ?
Eu am citit in lgegea nr 26/2000 ca numirea unui cenzor devine obligatorie atunci cand asociatia are un numar de 15 membri, iar numirea unei comisii de cenzori este obligatorie in momentul in care asociatia are un numar de 100 de membri.