avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cenzor ong - asociatie culturala
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cenzor ong - asociatie culturala

Buna ziua,
Avem o asociatie culturala, cu 14 membrii asociati, cu cenzor stabilit prin statut si nominalizat in actul constitutiv. Mentionez ca cenzorul face parte din asociatii ong-ului, insa nu are calitatea de expert contabil/contabil autorizat.
Va rog sa imi comunicati daca cenzorul a fost legal numit (fara sa aiba calitatea de expert contabil/ contabil autorizat).
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ccgmau , utilizator 11:46, 15 Martie 2013
Cenzorii autorizati trebuie sa aiba o legitimatie-tip dupa care trebuie sa aveti si dumneavoastra la asociatie o copie. In ultimul timp chiar si la judecatorie, la inregistrarea asociatiei, trebuie sa anexati la dosar o copie, in cazul in care includeti in actul constitutiv o persoana cu aceasta functi.
Dar oricum, cum spuneti ca aveti doar 14 membrii cu drept de vot, nu va trebuie cenzor si nici ca cenzorul sa prezinte raportul cenzorului la bilantul anual.
Va multumesc pentru raspuns.
Mai precizez faptul ca, asociatia a fost infiintata in anul 2012, iar in actele de infiintare ale asociatiei a fost nominalizat un cenzor (care face parte din cei 14 asociati). Cenzorul nu are calitatea de expert contabil/contabil autorizat. (nu am inteles eu bine legea, in cazul comisiei de cenzori formata din 3 persoane stiu ca unul trebuie sa fie expert contabil/CA, insa in situatia in care este numit un singur cenzor, dintre membrii asociatiei, acesta ce conditii trebuie sa indeplineasca?)
Sa inteleg ca, chiar daca a fost nominalizat in actele constitutive ale asociatiei, daca asociatia are mai putin de 15 asociati, cenzorul nominalizat nu trebuie sa intocmesca raportul anual, pentru situatiile financiare ale ONG-ului?
Va multumesc.
Intre 15 si 100 membri e obligatoriu sa aveti cenzor membru CECCAR; la peste 100, comisie de min 3, dintre care cel putin 1 membru CECCAR;
daca l-ati prevazut in actul constitutiv, e o treaba interna: raporteaza doar Adunarii generale, fara a fi obligat sa fie membru CECCAR.

Succes!
OG 26 / 2000 art. 27, 27^1 si 27^2 sunt destul de clare in privinta aceasta: Pana la 15 membri inclusiv nu este nevoie de cenzor sau comisie de cenzori ( asociatia poate sa isi numeasca insa asa ceva daca doreste....), intre 16 si 100 de membri e obligatorie numirea unui cenzor, dar acesta poate fi orice persoana care nu e membru in Consiliul Director, de regula un alt membru al asociatiei dar poate fi si o persoana din afara ei, si nu se cere nicio calitate speciala, nu se cere sa fie expert contabil sau contabil autorizat, nici alta certificare, nici macar studii economice superioare sau medii ( desi este util, ca altfel, pentru a isi indeplini atribuitiile de control pe aspecte patrimoniale va trebui sa apeleze la consultanta de profil). Abia de la 100 de membri in sus exista obligativitate sa existe comisie de cenzori, formata din minim trei persoane, care sa nu faca parte din Consiliul Director, putand sa fie membre sau nu in asociatie, dar MINIM UNUL trebuie sa aiba calitatea de expert contabil sau contabil autorizat ( nu vreo alta calificare sau certificare, ca nu cere legea!). Cenzorul / Comisia de cenzori sunt organ de control intern posterior, nu fac control preventiv si sunt doar "ochii si urechile Adunarii Generale" raportand acesteia constatarile lor, nu iau parte la luarea vreunei decizii, nu raspund de ce a facut sau nu Consiliul Director si stafful organizatiei.... Organizatia alege daca la de ca atributii strict controlul financiar intern sau si alte altributii, si daca ii pune sa verifice doar legalitatea sau si eficienta, oportunitatea etc. Notiunea de cenzor la un ONG este radical diferita de cea de la societatile reglementate de Legea 31 / 1990. Se pare ca multa lume face confuzii si probabil de aceea se si vehiculeaza tot felul de afirmatii nefondate. Din pacate si la instante se constata destul de frecvent decizii aberante - inclusiv ref. cenzori - ale unor judecatori care se pare ca nu au citit sau nu au inteles OG 26 / 2000 dar sunt in complet de asociatii si fundatii...
av. Radu Mititean , cu peste 20 de ani de activitate in sectorul ONG in organe de conducere a unei asociatii si a unei federatii iar ca avocat cu multe dosare de constituire de ONG sau modificari de acte constitutive ONG....
Editat: eliminare text cu reclama
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
george-neagu, moderator
va multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numire cenzor ContSters284525 ContSters284525 Ce acte sunt necesare ptr, numirea unui cenzor? adica se face ca si la societati comerciale cu garantie, cazier, declaratii pe propie raspundere si specimen ... (vezi toată discuția)
Contabil si cenzor in acelasi timp la ong mironmihail mironmihail buna ziua, daca esti membru in consiliul director al unui ong,cenzor al aceluiasi ong,poti sa fii si contabilul acestuia(ong)? cu contract de munca? (vezi toată discuția)
Cenzor-asociatie sau fundatie legally brunette legally brunette Buna ziua! In cazul unei asociatii (ONG) , persoana desemnata ca cenzor trebuie sa fie obligatoriu membru din asociatie sau poate fi si cineva din afara ... (vezi toată discuția)