Mi-am avariat autoturismul intr-un sant provenit de la o lucrare recenta, incorect executata. Sapaturile s-au facut pe 26 noiembrie, transversal pe o strada de acces si groapa rezultata nu a fost acoperita cu ciment sau pietris, ci cu pamant. Datorita ploilor pamantul s-a spalat, groapa s-a adancit, nu era vizibila decat o balta mare, iar eu mi-am spart baia de ulei cand am trecut prin balta respectiva (cheltuieli reparatii 2300 lei). Vreau sa-mi recuperez dauna de la consiliul local care a autorizat lucrarile. Se poate rezolva problema cu un mediator sau va trebui sa merg in instanta daca ei refuza sa ma despagubeasca? Apreciez sfaturile de la cei care au trecut prin asa ceva.
Puteti incerca o invitatie la mediere, in speranta ca se vor prezenta. In caz contrar, ramane sa prezentati instantei, dovada ca ati incercat solutionarea amiabila.
Banuiesc ca aveti toate inscrisurile obtinute de la asigurator (avizare de daune, etc), factura in baza careia a fost achitata reparatia, cat si fotografii (sa contina data) de la locul faptei.
Pentru despagubiri va intemeiati actiunea pe:
- art 1357 din Codul Civil si urmatoarele
- OG nr.43/1997 privind regimul drumurilor, art.8, art 22 si
a. 40
(1) Drumurile trebuie să fie semnalizate şi menţinute în stare tehnică corespunzătoare desfăşurării traficului în condiţii de siguranţă de către administratorul drumului. În perioadele în care pe sectoarele de drum se desfăşoară lucrări de întreţinere, reparaţii, modernizare, reabilitare sau consolidare, această responsabilitate revine executantului lucrării.
- Hotararea nr.30/1996, art 1
Nu am asigurare Casco, ca urmare am doar factura de la Service, autorizatia de reparatii de la Politie,o lista cu 25 semnaturi care atesta existenta acelui sant, am si foto insa in fotografie nu se vede dacat o balta - groapa era acoperita de apa. Iar in ziua in care am avut incidentul firma la care lucrez a pus pietris in acea groapa ca sa nu pateasca si altii ce am patit eu.
Cu placere.
Este bine ca aveti o lista de martori, si ca de asemenea compania la care lucrati poate confirma ca a astupat gropa cu pietris. In situatii similare, justitiabili inspirati, au introdus in groapa o creanga de aprox. 1,5 m si apoi au fotografiat atat groapa, cat si creanga separat (se vedea clar portiunea uda).
Ramane sa faceti demersurile pentru recuperarea pagunei produse.
Se pare ca cel care a facut sapaturile a facut-o fara autorizatie. Consiliul National, Consiliul Judetean si Consiliul Local sustin ca ei nu au autorizat nici o lucrare pe strada in cauza. In aceste conditii pe cine trag la raspundere?
Indrumarile pe care le-ati primit sunt din ciclul "aruncam pisica in gradina altuia".
Pentru acoperirea prejudiciului raspunde administratorul drumului, intrucat el are datoria de a il intretine si mentine in stare de functionare. In functie de categoria drumului respectiv, avem si urmatoarele categorii de administratori: CNADR, Consiliu Judetean, Primaria.
In consecinta trimiteti o notificare Primariei, prin care solicitati recuperarea prejudiciului.
Vor raspunde in termen de 30 de zile, aratand ori ca drumului nu este in adminsitrarea lor, ori ca sunt sau nu de acord sa acopere prejudiciul.
Pe dvs. nu trebuie sa va intereseze cine, cand si cum a facut groapa (adica scuza cu "nu exista autorizare de lucrari") ci doar faptul ca administratorul raspunde pentru functionalitatea drumului. Dupa ce va platesc dvs. daunele, nu au decat sa se intoarca impotriva persoanei (fizice ori juridice) care a sapat neautorizata groapa.