Buna ziua,
As dori sa stiu daca imi poate fi platit concediul de maternitate in urmatoarea situatie:sunt insarcinata in 36saptamani cu al doilea copil si am teminat pe 1septembrie concediul de crestere copil la primul copil.Am inteles ca CC1 considerat stagiu de cotizare si m-as incadra.
As dori sa-mi raspundeti pentru ca doctorul deja mi-a eliberat concediul de maternitate.Multumesc!
1. Baza de calcul pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) o constituie veniturile brute din cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu de maternitate.
2. - Daca in aceste 6 luni intra si luni in care ati fost in CCC1 atunci veniturile respective sunt constituite din indemnizatia pentru CCC1.
- De aceea trebuie sa prezentati angajatorului o adeverinta de la AJPIS in cere se precizeaza veniturile din indemnizatia pentru CCC1 din lunile respective.
Nu am mentionat ca nu lucrez,in perioada 1septembrie 2014 si pana in prezent nu am muncit,sunt la o postliceala ,cursuri de zi.Doctorul de familie mi-a eliberat concediu de maternitate si mi-a zis sa-l depun la CAS pt a mi fi platit,insa la CAS nu mi l-au acceptat pt ca nu sunt salariata,desi CCC1 este considerata stagiu de cotizare.
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.
...
2. - Cei de CJAS au dreptate, dvs. nu faceti parte din categoriile de asigurati care pot beneficia de concedii medicale.
- Trebuia ca la data cand intrati in concediu de maternitate sa fiti salariata de cel putin o luna de zile.
Concediu medical
gina2010
daca salariatul este angajat de pe 02.02.2015 si de pe 25 martie imi aduce concediu medical, este vreo problema tinand cont ca nu a mai lucrat anterior iar ... (vezi toată discuția)