avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul prenatal

Daca sotia nu lucreaza si e gravida in luna a 5-a si plateste de acum inainte stagiul de cotizare poate intra in prenatal? Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 1 Decembrie 2013
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:29, 1 Decembrie 2013
Nu, nu poate.Pentru a beneficia de concediu pre/post natal e necesar un stagiu de cotizare de cel putin o luna in ultimele 12.

Art. 12. din Norma din 2006 de aplicare a prevederilor OUG 158/2005:

(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. In intelesul prezentelor norme, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.

Art. 2
(1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt:
.....
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;

Daca va referiti la concediu pentru cresterea copilului, nici in acesata situatie sotia dvs nu este eligibila. Din OUG 111/2010
Art. 2
(1)Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a)concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b)concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.



1. Daca nu are un loc de munca, cu contract individual de munca, nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

2. Din OUG 158/2005

Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate sofiaioana sofiaioana Buna ziua, As dori sa stiu daca imi poate fi platit concediul de maternitate in urmatoarea situatie:sunt insarcinata in 36saptamani cu al doilea copil si am ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Radu Aura Radu Aura Rog ajutor in urmatoarele probleme: 1. Angajat cu 09.04.2013 si a luat concediu medical cu 13.05.2013. Nu a mai lucrat in ultimele 12 luni, codul de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical la o luna jumatate de la angajare alina.livia alina.livia M-am angajat in 2 septembrie 2013. in 25 octombrie 2013 am primit co medical pt copil. Pana sa ma angajez aici nu am lucrat timp de 1 an. Nu am beneficiat de ... (vezi toată discuția)