avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Concediu medical
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Concediu medical

Rog ajutor in urmatoarele probleme:
1. Angajat cu 09.04.2013 si a luat concediu medical cu 13.05.2013. Nu a mai lucrat in ultimele 12 luni, codul de indemnizatie 01. Se poate plati acest concediu medical?
2. Salariat nu are stagiu complet de cotizare, are numai 3 luni lucrate. Media zilnica a bazei de calcul este suma veniturilor din cele 3 luni care se imparte la nr. zile lucrate? Sau se constituie baza de calcul a indemizatiei, utilizand veniturile celor trei luni si salariul minim brut pe economie pentru celelalte 3 luni, astfel ca stagiul de cotizare sa fie de 6 luni?
Cel mai recent răspuns: Radu Aura , utilizator 12:15, 9 Iunie 2013
Se iau ca baza de calcul numai cele 3 luni cu zilele lucratoare corespunzatoare lor.
Dar in prima situatie, se poate plati concediul medical, fiind boala obisnuita(cod indemnizatie 01) si avand lucrate si platite doar 15 zile, cele din luna aprilie?
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 2.
(1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.

(2) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzute la alin.(1) sunt denumite în continuare concedii şi indemnizaţii.

2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 12.
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical, în înţelesul prezentelor norme, se considerã o lunã de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare.
...

3. - Daca nu indeplineste aceste conditii atunci nu se va plati certificatul medical.
- Va fi pontat in concediu medical dar fara a i se plati indemnizatia.
Multumesc mult pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical gina2010 gina2010 daca salariatul este angajat de pe 02.02.2015 si de pe 25 martie imi aduce concediu medical, este vreo problema tinand cont ca nu a mai lucrat anterior iar ... (vezi toată discuția)
Concediu medical fara stagiu loredana080380 loredana080380 Buna Am incheiat un contract de munca cu o persoana in data de 04.07.2011. In 11.07.2011 a adus concediu medical cu cod indemnizatie 01, salariatul este ... (vezi toată discuția)
Concediu medical nu se plateste daca nu ai minim 3 luni lucrate ? MaTr1cE MaTr1cE Am si eu o intrebare... Lucrez la o firma de IT de 2 luni si am fost 11 zile in concediu medical pe care il am de la spital deoarece am fost internat. Mi s-a ... (vezi toată discuția)