avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... lnterceptare convorbiri telefonice
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

lnterceptare convorbiri telefonice

Buna ziua,
Am un caz interesant. In urma unei discutii pe care l-am purtat, interlocutorul meu mi-a reprosat niste fraze (chiar citate) pe care nu le putea afla decat daca a interceptat convorbirile telefonice in care am fost implicat. Mentionez ca aceste discutii erau strict private, dar se pare ca respectivul a interceptat acestea cu mijloace (fiind si el o persoana privata) nelegale. In cazul in care voi putea intra in posesia unei astfel de convorbiri ce mijloace legale am pentru a-l opri? Ce consecinte legale poate avea aceasta activitate, avand in vedere ca inregistrarea s-a facut fara voia si aprobarea mea?
Ultima modificare: Luni, 8 Decembrie 2014
comondor, utilizator
Cel mai recent răspuns: comondor , utilizator 14:51, 8 Decembrie 2014
Art. 226
Violarea vieţii private
(1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;
b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;
c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
(5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.


Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrarea sedintei comisiei de cercetare disciplinara fara acord- infractiune? spin3 spin3 Înregistrarea ședinței comisiei de cercetare disciplinara de catre presedintele comisiei fara sa aduca la cunostinta celorlalti membri ai comisiei, fara ... (vezi toată discuția)
Spatiu public, sau privat Georgex52 Georgex52 Am reusit, sa inregistrez o persoana care ma amenintat cu moartea, de la geamul sau. El a amenintat-o si pe mama mea acum 4 ani , fiind sanctionat cu o amenda ... (vezi toată discuția)
Protectia consumatorului - furnizare date de catre operatorul de telefonie mobila insolvabil insolvabil buna ziua, 1. In ce conditii se pot obtine desfasuratoarele convorbirilor telefonice ? 2. Daca se obtin anumite date, despre persoana ce utilizeaza ... (vezi toată discuția)