avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Completare cerere de chemare in judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Completare cerere de chemare in judecata

Buna ziua, imi puteti spune daca se mai poate face ceva in aceasta situatie: s-a formulat cerere de chemare in judecata. A fost depusa, s-au citat partile. Din pacate una din parate a decedat mai inainte de a fi fost citata, astfel ca urmeaza sa fie citati si introdusi in cauza mostenitorii. Intrebarea este: neavand inca procedura de citare legal indeplinita cu toate partile, mai pot completa actiunea? In sensul ca, as dori sa adaug in completare, inca un punct: adica, in principal, ceea ce am cerut prin actiunea principala, iar acum sa adaug "in subsidiar....sa constate nulitatea absoluta..." Imi trebuie oare neaparat acordul celorlalte parti? De asemenea, oare va mai trebui sa timbrez?
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: nyusziful , utilizator 16:54, 8 Decembrie 2014
Dispozitiile art.204 Cpc referitoare la modificarea cererii de chemare in judecata sunt urmatoarele:

(1) Reclamantul poate să-şi modifice cererea şi să propună noi dovezi, sub sancţiunea decăderii, numai până la primul termen la care acesta este legal citat. În acest caz, instanţa dispune amânarea pricinii şi comunicarea cererii modificate pârâtului, în vederea formulării întâmpinării, care, sub sancţiunea decăderii, va fi depusă cu cel puţin 10 zile înaintea termenului fixat, urmând a fi cercetată de reclamant la dosarul cauzei.
(2) Cu toate acestea, nu se va da termen, ci se vor trece în încheierea de şedinţă declaraţiile verbale făcute în instanţă când:
1. se îndreaptă greşelile materiale din cuprinsul cererii;
2. reclamantul măreşte sau micşorează cuantumul obiectului cererii;
3. se solicită contravaloarea obiectului cererii, pierdut sau pierit în cursul procesului;
4. se înlocuieşte o cerere în constatare printr-o cerere în realizarea dreptului sau invers, atunci când cererea în constatare este admisibilă.
(3) Modificarea cererii de chemare în judecată peste termenul prevăzut la alin. (1) poate avea loc numai cu acordul expres al tuturor părţilor.

Binenteles ca in functie de obiectul capatului de cerere nou introdus se face calcula o taxa de timbru.
Va multumesc. Nu este un capat de cerere nou introdus. Este un "punct subsidar" in cazul in care nu se admite in principal - ca si la procesele verbale de contraventie. Se timbreaza si in cazul asta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un alt capat de cerere ContSters382135 ContSters382135 In timpul judecarii unei cuze , in cazul in care au aparut elemente noi , s poate formula un alt capat de cerere ? (vezi toată discuția)
Procedura privind cererea cu valoare redusa katrin katrin In cazul unei cereri cu valoare redusa pot depune ulterior o cerere de modificare conform art.204? Doresc sa maresc cuantumul obiectului cererii. E posibila ... (vezi toată discuția)
Pana cand pot modifica cererea principala cel mai tarziu introducand parati noi? eusaisapte eusaisapte pana cand pot modifica cererea principala cel mai tarziu introducand parati noi? (vezi toată discuția)