avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O singura parte primeste mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O singura parte primeste mostenire

Parintii mei in varsta de 80 de ani au decis sa lase mostenire casa parinteasca unui nepot cu drept de a ocupa dupa moartea lor si fara drept de vanzare (suntem 3 frati in viata si unul decedat dar care are urmas legal) fara ne cere acordul in prealabil. Se poate contesta aceasta decizie nedreapta?! Doi din copii fratelui meu s-au ales cu ceva(unul teren, celalalt casa, iar cei trei ai mei nimic). Daca da in ce conditii pentru ca nu stiu ce modalitate au ales : Contract de vanzare cumparare, ma indoiesc ca bunul material sa fi fost evaluat la valoarea reala pt ca mostenitorul nu are resurse insemnate sau o simpla donatie il asigura?
Cel mai recent răspuns: dest2014 , utilizator 13:12, 1 Iunie 2015
Puteti ataca actul daca el va incalca rezerva succesorala.

E bine sa aflati si tipul actului intocmit precum si daca la momentul la care au facut acest act - avand in vedere varsta lor inaintata - s-au respectat prevederile legale referitoare la constatarea existentei discernamantului necesar pt a dispune de bun.
Este incalcat acest drept pentru ca alte bunuri nu mai exista, parintii mei spunandu-mi ca eu nu le-am cerut nimic (de fapt nu am vrut sa le fortez mana crezand ca vor imparti frateste ceea ce au) si ca fratele meu se va ocupa in schimb de sora noastra cu handicap, ei considerand ca nu au nevoie (aceasta afirmatie ma ingrijoreaza pentru ca e in contradictie cu decizia luata in pripa), iar copii lui sa primeasca toata mostenirea. Nepoata fiului decedat ar putea participa la aceasta contestatie? Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 8 Decembrie 2014
dest2014, utilizator
Reductiunea reprezinta o sanctiune aplicabila liberalitatilor excesive ( donatiilor si legatelor ), lipsindu-le de eficacitate juridica, in masura in care acestea incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.


Aceasta cauza de ineficacitate a actelor juridice este aplicabila de la momentul deschiderii succesiunii , prin moarte.


Astfel, mostenitorii rezervatari , in cazul in care cotitatea disponibila a fost lezata, se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii liberalitatii excesive.

Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat drept donatie deghizata.


Actiunea in reductiune are caracter personal, este supusa termenului de prescriptie de trei ani, termen de curge de la data nasterii dreptului la actiune .( reprezentat de momentul decesului ).

Orice act este supus desfiintarii, atata vreme cat incalca prevederile legale.





Succes.


În primul rând trebuie să ne spuneți dacă părinții sunt în viață sau nu.
Dacă sunt în viață și au dispus prin testament împărțirea despre care ne-ați spus, nu se poate face nimic pe timpul vieții lor.

Dacă sunt decedați și au dispus prin testament împărțirea pe care ați menționat-o, puteți contesta testamentul dacă fost încplcată rezerva succesorală.
da sunt inca in viata dar au facut actele iar ocuparea casei se va face dupa decesul unui dintre ei din cele spuse.

Alte discuții în legătură

Testament ContSters308967 ContSters308967 Buna seara, Am o problema legata de atacarea testamentului.Fratele meu a decedat,la 7 ani dupa el a decedat si mama mea,in decursul acestor ani eu am primit ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cristina cioploiu cristina cioploiu Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare-cumparare casa cu bunica mea(casa bunicii), acest act poate fi contestat in istanta de catre fiicele sau ... (vezi toată discuția)
Cat este de valabil testamentul? margaretadonnola margaretadonnola mama a mostenit casa parinteasca si vrea sa faca testament sa-mi lase casa mie,(mai am un frate)vreau sa stiu cum poate sa faca sa-mi lase mie tot dar sa poata ... (vezi toată discuția)