Parintii mei in varsta de 80 de ani au decis sa lase mostenire casa parinteasca unui nepot cu drept de a ocupa dupa moartea lor si fara drept de vanzare (suntem 3 frati in viata si unul decedat dar care are urmas legal) fara ne cere acordul in prealabil. Se poate contesta aceasta decizie nedreapta?! Doi din copii fratelui meu s-au ales cu ceva(unul teren, celalalt casa, iar cei trei ai mei nimic). Daca da in ce conditii pentru ca nu stiu ce modalitate au ales : Contract de vanzare cumparare, ma indoiesc ca bunul material sa fi fost evaluat la valoarea reala pt ca mostenitorul nu are resurse insemnate sau o simpla donatie il asigura?
Puteti ataca actul daca el va incalca rezerva succesorala.
E bine sa aflati si tipul actului intocmit precum si daca la momentul la care au facut acest act - avand in vedere varsta lor inaintata - s-au respectat prevederile legale referitoare la constatarea existentei discernamantului necesar pt a dispune de bun.
Este incalcat acest drept pentru ca alte bunuri nu mai exista, parintii mei spunandu-mi ca eu nu le-am cerut nimic (de fapt nu am vrut sa le fortez mana crezand ca vor imparti frateste ceea ce au) si ca fratele meu se va ocupa in schimb de sora noastra cu handicap, ei considerand ca nu au nevoie (aceasta afirmatie ma ingrijoreaza pentru ca e in contradictie cu decizia luata in pripa), iar copii lui sa primeasca toata mostenirea. Nepoata fiului decedat ar putea participa la aceasta contestatie? Multumesc.
Reductiunea reprezinta o sanctiune aplicabila liberalitatilor excesive ( donatiilor si legatelor ), lipsindu-le de eficacitate juridica, in masura in care acestea incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.
Aceasta cauza de ineficacitate a actelor juridice este aplicabila de la momentul deschiderii succesiunii , prin moarte.
Astfel, mostenitorii rezervatari , in cazul in care cotitatea disponibila a fost lezata, se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii liberalitatii excesive.
Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat drept donatie deghizata.
Actiunea in reductiune are caracter personal, este supusa termenului de prescriptie de trei ani, termen de curge de la data nasterii dreptului la actiune .( reprezentat de momentul decesului ).
Orice act este supus desfiintarii, atata vreme cat incalca prevederile legale.
În primul rând trebuie să ne spuneți dacă părinții sunt în viață sau nu.
Dacă sunt în viață și au dispus prin testament împărțirea despre care ne-ați spus, nu se poate face nimic pe timpul vieții lor.
Dacă sunt decedați și au dispus prin testament împărțirea pe care ați menționat-o, puteți contesta testamentul dacă fost încplcată rezerva succesorală.
Testament
ContSters308967
Buna seara,
Am o problema legata de atacarea testamentului.Fratele meu a decedat,la 7 ani dupa el a decedat si mama mea,in decursul acestor ani eu am primit ... (vezi toată discuția)