avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reziliere contract CAS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reziliere contract CAS

Buna seara.Problema mea este urmatoarea> acum cativa ani am incheiat un contract cu CAS deoarece am avut anumite probleme de sanatate si am platit contributia pentru trei luni de zile. La momentul respectiv, nu mi s-a adus la cunostinta faptul ca in urma contractului incheiat va trebui sa platesc in fiecare luna contributia . Dupa vreo doi ani, am primit acasa o instiintare cum ca trebuie sa achit in jur de 3000 de lei contravaloarea contributiilor neachitate in tot acest timp.La momentul respectiv, am discutat cu un avocat care mi-a spus ca nu am alta solutie decat sa achit aceasta suma . Am achitat-o si am continuat sa platesc lunar contributia. In momentul de fata doresc sa reziliez contractul dat fiind faptul ca de cate ori am avut probleme de sanatate a trebuit sa scot bani din buzunar sa imi fac diferite analize si sa imi achizitionez medicamentele necesare. Vreau sa mentionez ca nu am nici o sursa de venit . Fiica mea este cea care ma sustine din punct de vedere financiar.Am mers la CAS si am intrebat cum pot sa fac sa reziliez contractul iar unul dintre functionari mi-a spus ca nu pot sa fac acest lucru. Sunt obligata sa platesc in continuare contributia desi nu am nici un venit. Spuneti-mi va rog cui ar trebui sa ma adresez si ce ar trebui sa fac?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:11, 9 Decembrie 2014
Trebuie sa platiti si va redau din codul fiscal art. 296^32 Contribuţia de asigurări sociale de sănătate privind persoanele care nu realizează venituri
(1) Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I - III, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, precum şi venituri din pensii mai mici de 740 lei şi nu se încadrează în categoriile de persoane care beneficiază de asigurarea de sănătate fără plata contribuţiei, pentru a dobândi calitatea de asigurat, au obligaţia plăţii contribuţiei individuale lunare de asigurări sociale de sănătate.
(2) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1), baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate o reprezintă valoarea salariului minim brut pe ţară.
(3) Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru contribuabilii prevăzuţi la alin. (1) se efectuează lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuţia.
In contractul de asigurare sociala incheiat cu CJAS scrie, mai la urma, si modalitatea de incetare a contratului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract cas catalinzah catalinzah Buna ziua. Doresc sa reziliez contractul cu CAS Bacau si constat ca nu am cum.Mentionez ca nu am mai avut posibilitatea sa achit contributiile sociale si ... (vezi toată discuția)
Plata asigurari sanatate la persoana fara venit mshboss1 mshboss1 Buna ziua! Cum trebuie sa procedez pt a plati asigurarile de sanatate in cazul in care nu realizez niciun venit? (vezi toată discuția)
Cotizare la casa de sanatate genni genni Situatia e urm.: Avem angajati care au nevoie de cardul european. Pt. asta e nevoie de dovada de asigurat de la Casa de sanatate. Angajatul are carte de munca ... (vezi toată discuția)