avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general conturi bancare cabinet de avocat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

conturi bancare cabinet de avocat

Buna ziua,

In ultima vreme au aparit ca ciupercile produse bancare adresate persoanelor fizice independente sub forma unor conturi bancare care sunt comisionate ca persoane juridice, desi nu sunt persoane juridice, unele banci aplicand inclusiv regulile de prudentialitate ale BNR pentru persoane juridice.

Mai mult, avem contabili in diverse societati care refuza sa plateasca contractele de asistenta juridica incheiate cu avocatul daca acesta nu isi deschide un cont in care titularul este "xy" cabinet de avocat, desi intelege explicatia ca acel "cabinet" nu este o persoana (cum este o societate comerciala), nu are patrimoniu propriu si nici macar nu este subiect de drept fiscal.

Pentru ca lucrurile sa se complice si mai mult, incepand cu 2007, am primit un cod de inregistrare fiscala pe care finantele publice nu il folosesc, fiind in continuare impusi fiscal pe codul numeric personal, subiectul de obligatii fiscale fiind in continuare - cum este si firesc - persoana fizica: titularul cabinetului (se completeaza, dupa cum stim declaratia 200).

Un tip foarte ok de la administratia financiara mi-a explicat ca nu este nici o problema sa folosesc contul meu personal de persoana fizica, deschis pe codul numeric personal, pentru incasari si plati din profesie, atata vreme cat declar aceste incasari si plati in mod transparent in registrul jurnal, la coloana de banca. Argumentul sau de bun simt este ca xy (titular al xy - cabinet de avocat) este singura persoana si singurul subiect de drept fiscal iar un cont deschis pe titulatura: nu strica pentru evidenta stricta a sumelor, dar nici nu ajuta, mai ales ca nu e obligatoriu.

Acuma, contractul de asistenta juridica contine la parti contractante: "XY" - cabinet de avocat prin avocat XY, ceea ce e stupid pentru ca cel cu care clientul contracteaza este de fapt avocatul si nu cabinetul, distinctia avand relevanta doar in cazul formelor asociative de exercitare a profesiei.

Mi-as dori un raspuns si o dezbatere cu privire la aceste chestiuni, importante pentru noi: este obligatorie deschiderea unui cont pe titulatura ?; cine sustine ca da, poate indica vreun text de lege in sprijinul afirmatiei sale? daca nu, care este sensul refuzului societatilor de a-si plati avocatul in contul sau personal ? ii ajuta cu ceva daca plateste intr-un cont al XY - cabinet fata de un cont al XY indicat in factura emisa ? poate fiscul sa sustina ca platile ordonate din contul personal nu sunt deductibile pentru ca nu sunt ordonate dintr-un cont "de cabinet" ? daca cedez psihic si imi deschid acel cont de PFA propus de banci, am vreo restrictie la retrageri, alimentari, plati, et.c. ca la societati comerciale ?

Multumesc.







Cel mai recent răspuns: ContSters33395 , utilizator 16:54, 4 Iunie 2009
Eu zic ca da , este obligatorie deschiderea unui cont bancar, distinct de contul bancar al persoanei fizice.
Temei legal :
1.Art. 148 din STATUT din 25 septembrie 2004 al PROFESIEI DE AVOCAT

(1)Avocatul va ţine distinct evidenţa bunurilor aparţinând clienţilor săi sau unor terţe părţi, care i-au fost încredinţate în legătură cu exercitarea profesiei.
(2)Fondurile financiare vor fi păstrate în conturi distincte, deschise la o instituţie financiară legal constituită şi autorizată să funcţioneze, potrivit legii.
(3)Evidenţa distinctă a celorlalte categorii de bunuri va fi păstrată de către avocat într-o manieră care să confere siguranţa menţinerii identităţii acestora.
(4)Fondurile financiare nu vor fi în mod obligatoriu păstrate în conturi deschise la instituţii financiare atunci când legea sau o hotărâre judecătorească permit păstrarea lor într-o altă modalitate.
(5)Avocatul va ţine o evidenţă contabilă completă a fondurilor financiare şi a celorlalte tipuri de bunuri încredinţate şi va păstra documentele respective pe o perioadă de 10 ani după încetarea contractului de reprezentare cu clientul.
2.
ORDIN nr. 1040 din 8 iulie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal
3. Codul fiscal . ART. 48

Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă

(2) Venitul brut cuprinde:
a) sumele încasate şi echivalentul în lei al veniturilor în natură din desfăşurarea activităţii;
b) veniturile sub formă de dobânzi din creanţe comerciale sau din alte creanţe utilizate în legătură cu o activitate independentă

Comentariu : legea fiscala si contabila nu impune expres acest fapt, care insa este prevazut de legea speciala ( cu exceptie , ce-i drept la pct 4) Pe alta parte, in cazul in care contul bancar al pers. autorizate nu este diferit de al persoanei fizce, dpdv fiscal , nu se poate face o delimitare precisa a sumelor cuvenite a fi impozitate , ca element de venit al act. autorizate .

Articolul 148 se refera la fondurile clientilor, gestionate de avocat (activitati fiduciare), iar nu la fondurile avocatului sau formei de exercitare. Pe de alta parte, chestiunea cu delimitarea venturilor mi se pare artificiala. Evidenta veniturilor si cheltuielilor se tine in registru, nu in contul bancar.
:slap:
Eu l-am citit ca pe articol distinct, in cadrul :
PARTEA II: Efectele contractului de asistenţă juridică
Am interpretat gresit ?
Daca citim toate alineatele se observa ca in toate cazurile e vorba de fonduri (si bunuri) incredintate. Alineatele unui articol nu privesc ipoteze diferite, ci se interpreteaza unele prin altele.
Ma intereseaza si pe mine:pana la urma cabinetul de avocat trebuiesa-si deschida un cont separat?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Cont bancar distinct al cabinetului de avocat, fata de cel personal al avocatului nyusziful nyusziful Buna ziua, as avea aceasta nelamurire: exista vreo obligativitate in sarcina avocatulu ide a-si deschide un cont bancar distinct al cabinetului, sau el poate ... (vezi toată discuția)
Cont bancar pfa anamariamorogan anamariamorogan Buna, De curand am devenit PFA. Va rog sa imi spuneti daca prin lege sunt obligata sa am un cont bancar pe persoana fizica sau juridica. Ma gandesc ca ar fi ... (vezi toată discuția)
Capacitate procesuala a cabinetului individual de avocat deea29 deea29 As dori sa supun dezbaterii urmatoarea problema: Un client vrea sa intenteze o actiune in pretentii impotriva avocatului care l-a reprezentat in mai multe ... (vezi toată discuția)