Buna ziua,
In ultima vreme au aparit ca ciupercile produse bancare adresate persoanelor fizice independente sub forma unor conturi bancare care sunt comisionate ca persoane juridice, desi nu sunt persoane juridice, unele banci aplicand inclusiv regulile de prudentialitate ale BNR pentru persoane juridice.
Mai mult, avem contabili in diverse societati care refuza sa plateasca contractele de asistenta juridica incheiate cu avocatul daca acesta nu isi deschide un cont in care titularul este "xy" cabinet de avocat, desi intelege explicatia ca acel "cabinet" nu este o persoana (cum este o societate comerciala), nu are patrimoniu propriu si nici macar nu este subiect de drept fiscal.
Pentru ca lucrurile sa se complice si mai mult, incepand cu 2007, am primit un cod de inregistrare fiscala pe care finantele publice nu il folosesc, fiind in continuare impusi fiscal pe codul numeric personal, subiectul de obligatii fiscale fiind in continuare - cum este si firesc - persoana fizica: titularul cabinetului (se completeaza, dupa cum stim declaratia 200).
Un tip foarte ok de la administratia financiara mi-a explicat ca nu este nici o problema sa folosesc contul meu personal de persoana fizica, deschis pe codul numeric personal, pentru incasari si plati din profesie, atata vreme cat declar aceste incasari si plati in mod transparent in registrul jurnal, la coloana de banca. Argumentul sau de bun simt este ca xy (titular al xy - cabinet de avocat) este singura persoana si singurul subiect de drept fiscal iar un cont deschis pe titulatura: nu strica pentru evidenta stricta a sumelor, dar nici nu ajuta, mai ales ca nu e obligatoriu.
Acuma, contractul de asistenta juridica contine la parti contractante: "XY" - cabinet de avocat prin avocat XY, ceea ce e stupid pentru ca cel cu care clientul contracteaza este de fapt avocatul si nu cabinetul, distinctia avand relevanta doar in cazul formelor asociative de exercitare a profesiei.
Mi-as dori un raspuns si o dezbatere cu privire la aceste chestiuni, importante pentru noi: este obligatorie deschiderea unui cont pe titulatura ?; cine sustine ca da, poate indica vreun text de lege in sprijinul afirmatiei sale? daca nu, care este sensul refuzului societatilor de a-si plati avocatul in contul sau personal ? ii ajuta cu ceva daca plateste intr-un cont al XY - cabinet fata de un cont al XY indicat in factura emisa ? poate fiscul sa sustina ca platile ordonate din contul personal nu sunt deductibile pentru ca nu sunt ordonate dintr-un cont "de cabinet" ? daca cedez psihic si imi deschid acel cont de PFA propus de banci, am vreo restrictie la retrageri, alimentari, plati, et.c. ca la societati comerciale ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns:
ContSters33395 , utilizator
16:54, 4 Iunie 2009