avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Detinere briceag si spray NATO
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Detinere briceag si spray NATO

Am un briceag de metal de 22 cm.Lama fiind de 12cm.
Ce pedeapsa primesc daca mi-l descopera politia cu el afara?
Codul penal:

ART. 372

Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase

(1) Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun:
a) cuţitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire;
b) arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru şocuri electrice;
c) substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Folosirea, fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun a obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(3) Portul, fără drept, al obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) în sediul autorităţilor publice, instituţiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spaţiile rezervate desfăşurării procesului electoral se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
dar am voie sa tin un briceag si un spay nato in masina?
Pentru a fi considerata arma alba, briceagul trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii:
Legea nr.295/2004 privind regimul armelor si munitiilor
Art.2, 8). arme albe cu lama – arma care indeplineste urmatoarele criterii:
a) lama este fie solidara cu manerul, fie echipata cu un sistem ce ii permite sa faca corp comun cu manerul sau;
b) are tais dublu pe toata lungimea sa;
c) lungimea este mai mare de 15 cm;
d) latimea este mai mare sau egala cu 0,4 cm;
e) are un maner prevazut cu garda.

Pentru spray-ul lacrimogen/cu piper, riscati o amenda in cazul folosirii lui.
Legea nr.61/1991 - sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice
Art.2, 4) aruncarea asupra unei persoane, constructii sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, cu substante inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corosive sau care murdaresc, daca nu s-au produs vatamari ale integritatii corporale sau sanatatii, ori pagube materiale;

In cazul in care persoana asupra careia a fost folosit spray-ul, isi pierde vederea partial ori total, veti raspunde penal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Limitele legii in ceea ce priveste armele albe nicu543 nicu543 Buna ziua, Va salut. Am obiceiul sa ma plimb des pe munte singur, lucru care poate deveni ocazional periculos. Drept urmare in general am in rucsac mai ... (vezi toată discuția)
Am voie să țin o maceta in casă și să merg cu ea la pădure și la camping??? G.Daniel G.Daniel Am o maceta AK47 CCCP și vreau să mă lămuresc daca am voie sa o țin în casă și să merg la campinguri??? Mulțumesc! (vezi toată discuția)
Baston telescopic/arme albe etc. Chepaci25 Chepaci25 Okay, pentru toti priceputii invechiti o sa las asta aici: Legea din Art.372 Codul Penal Nou 2009. (1) Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, ... (vezi toată discuția)