avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil pana la 2 ani pentru tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil pana la 2 ani pentru tata

Buna ziua!As dori si eu un raspuns daca se poate si anume : pe 26 ianuarie gemenii mei implinesc 2 anisori.Avand in vedere faptul ca tatal a intrat in concediu crestere copil(din data de 13 mai 2013,eu am nascut pe 26 ianuarie 2013,insa am avut concediu de maternitate pana pe 13 mai 2013,apoi a intrat tati in concediu crestere copil...faptic a pierdut 3 luni de indemnizatie deoarece am fost eu in pre si post natal....nestiind ca puteam sa renunt eu la concediu de maternitate si sa intre el de cum am nascut, in concediu crestere copil) pentru perioada de 2 ani,m-ar interesa sa stiu cum se procedeaza in cazul lui ptr reintoarcerea la locul de munca,adica cand ar trebui faptic sa revina la serviciu(am inteles ca fix cu o luna inainte ca piticii sa implineasca doi anisori) si daca angajatorul este obligat sa-l reprimeasca la servici(sau sa-i asigure un loc de munca pe un salariu similar (si functie) cu cel care il avea inainte de a intra in CCC),problema fiind in felul urmator: din februarie 2014,o parte din puctul de lucru s-a desfiintat,firma inca activeaza nu este inchisa,angajatorul a pastrat o mica parte din angajati,restul in proportie de 80% i-a bagat in somaj din februarie 2014.Suntem in dilema ca nu stim cum se procedeaza si cine trebuie sa se ocupe de dosarul lui,cu siguranta angajatorul nu cred ca l-ar mai primi inapoi la locul de munca o data ce a dat foarte multi oameni afara.Daca ma puteti ajuta sa-mi spune-ti va rog cum trebuie sa procedem si daca cumva tatal trebuie sa ajunga unde a facut dosarul ptr CCC si alocatia copiilor,ca tot de acolo sa-l si inchida in momentul cand piticii vor implini 2 ani?!Mentionez ca lui nu i-a venit nici o instiintare acasa ptr incetarea CCC deaorece nu mai locuim la adresa unde stateam cand s-a facut dosarul ptr CCC.As mai avea o intrebare:am inteles ca decembrie 2014 este ultima luna de indemnizatie pe care o va lua tatal(1 an si 11 luni se ia CCC,nu?),este posibil ca eu(mama) sa beneficiez de ce-a 24 a luna de indemnizatie chiar daca nu lucrez?si cum anume se procedeaza,adica unde trebuie facut dosarul?In speranta ca nu am deranjat,astept un raspuns cat mai curand!O zi buna va doresc!
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
danielaelenat, utilizator
Cel mai recent răspuns: danielaelenat , utilizator 15:59, 13 Ianuarie 2015
1. - Daca dvs. (mama copilului) indepliniti conditiile pentru a beneficia de CCC atunci puteti sa beneficiati de cel putin o luna de CCC (chiar daca in acest moment nu aveti venituri din salarii).
- Fie ca intrati sau nu in CCC se va suspenda plata indemnizatiei catre tata cu o luna inainte de a implini copilul 2 ani.
- Daca dvs. nu in depliniti conditiile pentru a beneficia de indemnizatie penru CCC atunci tatal va primi indemnizatia pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.

2. - Pe perioada cat a fost in CCC tatal copilului a avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica era tot salariatul acelui angajator numai ca nu presta munca si nu primea salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa il reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

3. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

4. - Timp de 6 luni nu poate fi concediat.
- Daca locul de munca inscris in CIM a fost desfiintat atunci angajatorul ii poate oferi un alt loc de munca in conditii echivalente cu cel din CIM.
- Daca nu are un astfel de loc de munca sau daca sotul nu il accepta atunci va fi concediat cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel va putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa ii acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care va merge la serviciu si va primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

5. Cand dvs. doriti sa intrati in CCC depuneti la Primarie aceleasi acte pe care le-a depus si sotul cand a intrat in CCC.
Multumesc mult pentru raspuns.Am ramas cu o mica dilema si anume:nu inteleg la ce anume v-ati referit cand ati scris:"1. - Daca dvs. (mama copilului) indepliniti conditiile pentru a beneficia de CCC atunci puteti sa beneficiati de cel putin o luna de CCC (chiar daca in acest moment nu aveti venituri din salarii)".La ce fel de "conditii" faceti referire?eu sunt casnica din momentul cand am terminat cele 6 luni de somaj,care au fost in continuarea concediului de maternitate,deci practic eu de anul trecut din octombrie sunt casnica,credeam ca pentru a putea lua eu acea luna de CCC trebuie sa fiu angajata.Tin sa mentionez ca nu vreau sa iau neaparat eu indemnizatia pe cea de-a 24 a luna,adica daca o poate lua sotul e ok,doar ca am auzit ca oricare din parinte care a optat ptr CCC,obtine indemnizatie 1 an si 11 luni si doar in cazul asta as fi facut eu demersul daca se putea sa iau pe ultima luna,asta in cazul in care lui nu i se mai cuvenea.Copii fac 2 ani pe 26 ianuarie,deci luna decembrie este ultima in care sotul primeste indemnizatia nu?sau mai primeste si pe luna ianuarie?pentru a putea beneficia tatal si de cea de-a 24 luna de indemnizatie(in cazul in care eu nu pot) mai trebuie facut un alt dosar pentru a lua tot el banutii(asta in cazul incare poate lua tot el)?Multumesc mult inca o data!
1. - Conditia pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC este ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna ansterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate, concediu crestere copil etc.).
- Deoarece copiii sunt nascuti in 26 ianuarie 2013 cele 12 luni eligibile sunt februarie 2012 - ianuarie 2013.

2. - Daca nu indepliniti conditiile acestea atunci sotul poate beneficia de indemnizatie pentru CCC pana inclusiv in ziua in care copiii implinesc 2 ani.
- Daca indepliniti conditile atunci el va beneficia de indemnizatie pentru CCC pana inclusiv in ziua in care copiii implinesc 1 an si 11 luni.
- In acest ultim caz puteti beneficia o luna de indemnizatie pentru CCC daca indepliniti conditiile de mai sus si chiar daca acum nu aveti venituri din salarii.

3. - Cand sotul a depus actele la Primarie pentru indemnziatia pentru CCC trebuia sa depuna si o dovada ca dvs. indepliniti sau nu conditiile pentru a beneficia de CCC.
- Daca nu a facut aceasta sa mearga acum la AJPIS sa rezolve problema.
- Dovada este o adeverinta fiscala (de la ANAF) care atesta daca ati avut venituri profesionale in perioada februarie 2012 - ianuarie 2013.
Multumesc mult inca o data ptr raspunsuri!Exista cumva o cerere tip sau pur si simplu o formulam noi,cea ptr reinceperea activitatii la locul de munca?(in cazul sotului).Se poate intoarce la servici cu 1 zi inainte de a implinii copii 2 ani nu?ei fac 2 ani pe 26,sotul ptr ca este in ccc,se va intoarce la servici pe 25 ianuarie 2015?sau trebuia pe 26 decembrie?a vorbit la personal de luna trecuta,insa nimeni nu i-a comunicat angajatorului.....alta modalitate de a-i comunica poate fi si un e-mail pe firma?
1. - Deoarece dvs. nu puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC sotul beneficiaza de aceasta indemnizatie pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.
- Incepand cu ziua urmatoare (27 ianuarie) poate relua activitatea la locul de munca.
- Daca doreste poate relua activitatea si mai repede de 27 ianuarie.

2. - Face o cerere catre angajator prin care solicita incetarea suspendarii CIM incepanad cu data de... si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Ar fi bine sa depuna personal cererea si sa ia si numar de inregistrare.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copii Iulianasal Iulianasal Sunt angajata pe perioada determinata in anul scolar 2012/2013. O sa nasc in ianuarie 2013. Daca contractul imi expira in 31 august 2013 si eu sunt in perioada ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez sa primesc stimulentul de insertie? florinonly florinonly Buna ziua, Va rog sa imi comunicati cand pot sa ma intorc incampul muncii pentru a beneficia de stimuletul de intoarcere din concediul crestere ingrijire ... (vezi toată discuția)
Ma incadrez pentru indemnizatie de somaj? retromusculo retromusculo Pot beneficia de indemnizatie pentru somaj daca indeplinesc aceste criterii: - sunt absolventa de masterat la zi in perioada 2010-2012; - am lucrat 3 luni ... (vezi toată discuția)