Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile Legii nr. 263/2010, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.
Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii competentă, denumită, în continuare, asigurător, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei interesate ori, după caz, a tutorelui, curatorului sau mandatarului. Contractul de asigurare sociala se incheie la Casa de Pensii Publice Judeteana sau de Sector.
Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii cu contract de asigurare o constituie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.
Venitul asigurat înscris în contractul de asigurare socială poate fi modificat prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socială.
Începând cu data de 01 Ianuarie 2014, în conformitate cu prevederile Legii nr. 356/2013 a bugetului de asigurări sociale de stat pe anul 2014, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socialǎ este de 804,3 lei (35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale), iar nivelul maxim de 11.490 lei .
Contribuţia de asigurări sociale (dela 01.10.20140) este în procent de 26,3% si se datorează de la data încheierii contractului de asigurare socială, contribuţia lunară aferentă nivelul minim al venitului lunar asigurat fiind în sumă de 211 lei.