va rog sa-mi spuneti care este termenul de prescriptie pentru fapta de trafic de migranti in concurs cu aderare la un grup infractional organizat, daca urmarirea penala a fost inceputa in dosar in mai 2007 si pana in prezent dosarul este tot pe fond?
Traficul de migranti constituie o infractiune conform art. 263 - Noul Cod Penal. Astfel, aceasta infractiune odata savarsita se pedepeste conform alin.(2) cu inchisoare de la 3-10 ani. Termenele de prescriptie difera in functie de perioada pentru care s-a stabilit executarea pedepsie:
Astfel, conform art.154 din Noul Cod Penal termenele de prescriptie sunt urmatoarele:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act.
(3) În cazul infracţiunilor progresive, termenul de prescripţie a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârşirii acţiunii sau inacţiunii şi se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.
(4) În cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului.
va multumesc insa am si eu noul cod in fata si nu reusesc sa gasesc un raspuns exact desi sunt licentiat in drept si stiu sigur ca cercetarea judecatoreasca nu poate dura la infinit. sunt 2 fapte penale in concurs, respectiv trafic de migranti si aderare la un grup infractional organizat. urmarirea penala si judecarea in prima instanta a inceput in mai 2007 dupa care a urmat fondul in luna iunie 2007 si pana in prezent. In opinia mea si interpretarea mea s-ar incadra la lit c, adica 8 ani. Dar nu sunt sigur si as fi vrut parerea unui jurist mai experimentat ca mine