avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

concubinaj

buna ziua, as dori sa ma lamuriti in urmatoarea problema: am locuit in concubinaj 16 ani cu o persoana intr-un imobil care a fost cumparat in aceasta perioada, la cumpararea lui contribuind ambii, iar eu am avut actul de identitate pe domiciliul respectiv. Am doua intrebari:
1. concubina avea dreptul sa ma dea afara din aceasta locuinta
2. bunurile dobandite in timpul concubinajului (16 ani) sunt comune sau sunt doar ale celui pe numele caruia este imobilul cu toate ca am contribuit chiar mai mult la achitarea lui.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Florenta-Beatrice Dan , Avocat 21:41, 4 Iunie 2009
mruazl@yahoo.com a scris:
1. concubina avea dreptul sa ma dea afara din aceasta locuinta

Daca aveti domiciliul acolo si nu detine o hotarare de evacuare, nu.

2. bunurile dobandite in timpul concubinajului (16 ani) sunt comune sau sunt doar ale celui pe numele caruia este imobilul cu toate ca am contribuit chiar mai mult la achitarea lui.

Concubinajul nu are regimul casatoriei, astfel incat bunurile nu sunt comune. Daca numai unul din cei doi apare ca proprietar, celalalt are un drept de creanta cu privire la sumele cu care a contribuit la achizitie. Pe acestea i le puteti cere, cu conditia sa le puteti proba.
Puteti face dovada ca a-ti contribuit cu bani la achizitionarea apartamentului ?
Din punct de vedere moral, concubina nu avea dreptul sa va dea afara insa, legal, daca doar ea apare in acte ca si proprietar al acelui apartament, poate face acest lucru.
In ceea ce priveste cea de a doua intrebare, bunurile sunt ale celui care dovedeste ca le-a platit.
De ce atunci cand a-ti cumparat apartamentul nu a-ti insistat ca si dumneavoastra sa apareti ca proprietar ?
in ceea ce priveste bunurile dobandite in timpul concubinajului, acestora nu li se aplica regimul matrimonial al comunitatii de bunuri.
deci, daca prietena dvs a fost trecuta in acte ca si proprietar, at apartamentul este doar al dansei .
da, avea dreptul sa va dea afara , insa numai in baza unei hotarari judecatoresti de evacuare .

nu trebuie sa va dati batut, intrucat daca aveti acte , facturi, chitante, pe baza carora puteti proba ca ati contribuit la achizitionarea apartamentului sau la imbunatatiri aduse acestuia, o puteti actiona in instanta pe fosta dvs concubina.
din punct de vedere legal aveti un drept de creanta asupra cheltuielilor facute.
Sunteti trecut in actul de vanzare-cumparare ca si coproprietar?
Daca sunteti trecut in act solicitati reintegrarea in domiciliu. Daca nu actionati in instanta si solicitati iesirea din indiviziune cu privire la bunurile dobandite de catre d.-stra. impreuna cu concubina., deoarece bunurile dobandite in timpul concubinajului sunt proprietate comuna pe cote parti, daca se face dovada ca intre d.-stra. si concubina a existat o conventie chiar si tacita, in acest sens.
Subliniati ideea ca ati intrat in relatia de concubinaj in urma cu 16 ani, ca in timpul convietuirii ati fost ca si sot si sotie, concubinajul fiind de notorietate, iar veniturile realizate de amandoi au fost administrate in comun.Daca considerati ca ati avut cotributie comuna precizati in cerere ca doriti cota de 50% din masa de bunuri obtinute in timpul concubinajului si daca doriti atribuirea imobilului cu plata unei sulte catre parata, concubina sau cereti sa vi se dea sulta, reprezentand jumatate din valoarea bunurilor.E aceeasi Marie dar cu alta palarie!:D
Sunteti coproprietar ?Atunci aveti dreptul de a reveni la locuinta comuna.
Bunurile doandite de catre concubini pot fi bunuri proprietate comuna pe cote parti , care nu se confunda , nicidecum , cu bunurile dobandite de catre soti (proprietate comuna in devalmasie ) , indiferent de cat timp s-a scurs de la inceperea relatiei de cuplu.

Cu privire la acest bun imobil exista doua situatii :1 - poate fi bun propriu al dumneavoastra , iar prietena dumneavoastra sa aiba doar un drept de creanta , contribuind la plata pretului
2- sa fie bun comun , proprietate comuna pe cote parti - cota parte fiind individualizata conform contributiei financiare.
Iar cu privire la achizitia celorlalte bunuri , orice mijloc de proba poate fi uzat in vederea stabilirii aportului material.

Sistarea coproprietatii poate avea loc prin partaj , unul conventional (incheiat prin buna intelegere) sau unul judiciar, daca exista o situatie conflictuala.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Despre relatia de concubinaj virginia25 virginia25 Buna ziua! As dori sa stiu daca o relatie de concubinaj este recunoscuta legala,protejata in vreun fel si daca la decesul unuia dintre parteneri cel ramas in ... (vezi toată discuția)
Partaj concubinaj madalinuta23 madalinuta23 daca am trait in concubinaj si detin o garsoniera pe numele meu achizitionata in timpul acestui concubinaj iar acum despartinde-ne el poate pretinde o parte ... (vezi toată discuția)
Concubinaj mariaburete mariaburete DACA SE CONVIETUIESTE IN CONCUBINAJ ,5 ANI DE ZILE ,CARE SANT DREPTURILE PARTILOR IN CAZ DE DESPARTIRE? VA MULTUMESC! (vezi toată discuția)