avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... consumul pausal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

consumul pausal

Buna, ziua,
Problema este urmatoarea:
Unei vecine i s-a pus, pentru ca nu a permis accesul in casa al administratorului pentru citirea contoarelor de apa, 53 mc de apa rece si 10 mc de apa calda, in conditiile in care in apartament locuiesc dansa si un chirias (acesta de vreo 3 luni). La noi in bloc citirea apometrelor se face o data la 6 luni.
Intrebarile sunt urmatoarele:
1) daca se poate socoti retroactiv acest consum de apa (nu am cunostinta de cand nu a mai permis accesul in casa al administratoprului)
2) cati metri de apa la pausal este permis prin lege?
3) constituie un abuz ce au facut presedintele si administratorul?
4) are castig de cauza in cazul unui proces impotriva asociatiei?
(mentionez ca lunar toti proprietarii platim pierderi la apa)

Cu multumiri, Cristea Adriana
Cel mai recent răspuns: sever_daniela , utilizator 18:25, 16 Iunie 2009
4. In fiecare luna, conform realitatii din teren, nu elucubratiilor fanteziste teoretice, la fiecare condominiu se inregistreaza o diferenta intre consumurile facturate de furnizori (pe baza citirii contoarelor de la baza blocurilor) si declaratiile fiecaruia din proprietari insumate. Aceasta diferenta este impartita intre apartamentele contorizate in functie de cum s-a hotarat in adunarea generala (pe nr. de locatari, pe consum, pe cota-parte...). In instanta ....nu se stie daca poate avea castig de cauza, luand in considerare argumentele pe care le-ar aduce presedintele. Unul din aceste argumente ar fi si acela, ca locatarul oricarui apartament contorizat este obligat sa permita citirea si verificarea bunei functionari a apometrelor (mai ales ca in cazul blocului in care locuiti aceasta se face la 6 luni odata). Deci vecina Dv. a gresit, nepermitand accesul la apometre.
3. Nu e abuz decat daca ar fi incercat sa sparga usa.....
2. In cazul vecinei Dv. nu se pune problema unui consum pausal. Consumul pausal este acela calculat intr-un bloc necontorizat, unde factura se imparte tovaraseste la cati locatari s-au declarat ca stand acolo in luna respectiva.
1. Nu furnizati suficiente informatii. Cred ca i-a "turnat" pe lista toata pierderea de apa din luna respectiva......
Legea nu ia in calcul aceste situatii anormale, dar foarte des intalnite. Ne lasa sa ne spargem capetele unii altora, si daca nu ne intelegem.. fuga-fuga in instanta#-o
Cristea Adriana a scris:

1) daca se poate socoti retroactiv acest consum de apa (nu am cunostinta de cand nu a mai permis accesul in casa al administratoprului)
2) cati metri de apa la pausal este permis prin lege?
3) constituie un abuz ce au facut presedintele si administratorul?
4) are castig de cauza in cazul unui proces impotriva asociatiei?
(mentionez ca lunar toti proprietarii platim pierderi la apa)

Cu multumiri, Cristea Adriana

1. Probabil ca acest consum era lipsa la calcul in luna respectiva. A avut ceva consum trecut in lunile dinainte ?
2. Nelimitat, in functie de consum, de diferente, de pierderi, dar acesta nu este "pausal".
3. Abuzul este al proprietarului in situatia prezentata. Dar proprietarul poate contesta suma de plata in 10 zile de la afisare.
4. Credeti ca face proprietarul actiune in instanta pentru 53 m.c. apa calda ? Eu nu cred. Poate incerca , poate pierde si in instanta daca presedintele motiveaza corect cei 53 m.c. Poate obtine reducerea cantitatii si a sumei de plata in instanta cu o pierdere de timp si cheltuiala care este mai mare decat castigul.
Ceea ce am uitat sa specific este ca fiecare apartament are, in dublu exemplar, cate o fisa cu consumurile de apa. O fisa sta la administrator, una o avem noi, proprietarii. Prin ciitirea apometrelor de catre administrator se constata daca ceea ce ai tu trecut in fisa corespunde cu ceea ce ai declarat si, bineinteles (daca se constata!), daca exista nereguli legate de functionarea apometrelor. La noi in bloc un control al apometrelor nu s-a facut niciodata. Nu stiu cati dintre proprietari mai au sigilate apometrele. Fiecare si le-a monstat cu ce firma sau prieten sau cunostinta a vrut. Sincera sa fiu si eu am dubii cateodata la consumul declarat de catre unii.
Citirea se face cam la 6 luni.
1) Deci, cum se poate numi incarcarea cu cei 53 de mc de apa rece si 10 mc de apa calda a vecinei mele?, o femeie in varsta cu 4 milioane de lei pensie.
2) Cat este legal sa pui unui om care nu da curs citirii apometrelor, care este punctul din lege care prevede acest lucru?
Mie, personal, mi se pare ca administratorul si presedintele au cam sarit calul!

Cu multumiri, Cristea Adriana
Mie personal mie se pare dubios ca vecina nu a permis citirea apometrelor.
In locul ei, as sta in banca mea si nu as intenta nici un proces. Nu de alta, dar s-ar putea sa se procopseasca cu niste cheltuieli de judecata. in ce temei legal vrea sa actioneze asociatia in instanta?

In primul rand, eu, ca administrator as cere sa vad certificatul care atesta „garantia“ apometrelor: apometrele trebuie verificate metrologioc la fiecare 4 ani, sau 5 ani, dupa cum se specifica in acte. Daca are „garantia“ expirata de 1 an sa zicem, eu i-as calcula pausal in ultimele 12 luni, retroactiv (6 mc de apa calda si apa rece de persoana pe luna).

In al doilea rand, e posibil ca apometrele sa fi fost desigilate, si acesta sa fie motivul pentru care nu a permis accesul in apartament al administratorului. Daca apometrele sunt desigilate, se pot demonta, si se poate consuma apa fara sa fie inregistrata. Chiar daca stau doar doua persoane, poate a scos apa ca sa isi ude gradina. Adica consumul poate a fost foarte mare, mult mai mare decat 6 mc de persoana. Poarte si-a chemat rudele sa faca baie la ea, etc.
Ca urmare, i-as fi pus pe lista de plata toate pierderile de apa inregistrate in ultima luna.

In al treilea rand, m-as adresa primariei si as cere amendarea ei. Proprietarii au niste obligatii in relatia cu asociatia de proprietari, printre care si cea de a permite verificarea apometrelor, daca asa e prevazut in statutul asociatiei sau daca asa a hotarat Adunarea Generala.

Daca as fi proprietara buclucasa as face in felul urmator: presupunand ca nu am lasat administratorul in casa fiindca nu imi place persoana lui si nu pe motiv de frauda, as chema administratorul intr-una din zile sa vada ca apometrul e in regula, sigilat, si as citi impreuna cu el indexul. Apoi as cere o regularizare. Adica nu mai platesc apa 5 luni sau 10 luni (se trece pe lista consum zero) pana cand consumul meu real il egaleaza pe cel 53+10 mc apa ce auaparut pe lista.

Alte discuții în legătură

Penalitati la diferenta apa calda consumata daniel_toma daniel_toma Am primit de la asociatie o hartie prin care sunt somat sa platesc o diferenta de consum de aproximativ 200 mc apa calda, acumulata intr-o perioada de timp de ... (vezi toată discuția)
Pierdere apa calda,apa rece apafaian apafaian BUNA ZIUA LOCUIESC IN TIMISOARA LA BLOC CU 4 ETAJE 20 .PROPORTIE DINTRE CEI CU CENTRALE SI FARA ESTE EGALA.IN FIECARE LUNA AVEM PIERDERE DE 13-15,-16,MC APA ... (vezi toată discuția)
Legislatie cu privire la calculul intretinerii cristina l munteanu cristina l munteanu buna seara tuturor vreau sa mi se spuna care este cadrul legal cu privire la problemele enumerate mai jos: 1. in cazul apartamentelor care nu au ... (vezi toată discuția)