Buna ziua! As avea nevoie de o interventie chirurgicala,cei de la clinica mi-au spus ca nu ma pot interna fara sa fiu asigurata la cas.As dori sa cotizez la cas dar eu am nevoie de interventie cat mai repede.Pot sa platesc cateva luni 2-3 retro si pe anul viitor suma integral? Va multumesc!
In aceasta situatie ,din punct de vedere legal lucrurile sant extrem de complicate si nu cred ca se pot rezolva atat de rapid cum impune situatia dvs.
Intradevar trebuie sa mergeti la Casa de Sanatate de care apartineti pentru a incheia contractul de asigurare ,si va vor cere adeverinta de venituri de la ANAF pe ultimi 5 ani imprescriptibili.
Aici avem doua perioade respectiv pana la 01.07.2012 pentru care daca nu ati obtinut venituri impozabile va vor solicita plata pe 6 luni din 2012 contributie raportata la salariul minim brut pe economie sau daca ati obtinut venituri impozabile ,contributia aferenta tuturor veniturilor impozabile realizate in intervalul 2009-01.07.2012.
A doua perioada este intervalul 01.07.2012-30.12.2014 si intra in competenta ANAF fiind din nou doua situatii respectiv daca ati obtinut sau nu venituri impozabile ; daca ati obtinut venituri impozabile de orice natura ca cele de la art.296^21 trebuia sa depuneti declaratie de venituri la ANAF.
Daca ati obtinut venituri impozabile ca cele de la art.296^27 (cu retinerea impozitului la sursa)trebuie sa asteptati sa primiti decizia de impunere pt cass de la anaf.
Daca nu ati obtinut venituri trebuia sa platiti lunar incepand din 01.07 .2012 la anaf ,raportat la salariul minim brut pe economie.
Asta din punct de vedere strict legal. Altfel va puteti baza numai pe intelegerea celor de la Casa de Asgurari de care apartineti.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Plata cass
mshboss1
Buna seara!
Daca o persoana care nu a platit asigurari de sanatate are nevoie de asistenta medicala,cum trebuie sa procedeze pentru a intra in ... (vezi toată discuția)