avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problema asociatie , restante plata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problema asociatie , restante plata

Buna ziua, de curand a fost tatal meu la acociatia de locatari sa plateasca intretinerea si apa/canal ,fiind instintat ca are o restanta de plata de 4320 lei.
Nedumerit tatal meu cere o listare a platilor si chitantelor platite de familie pana la data curenta, in raport apare din 2009 (de cand au achizitionat un sistem informatic la sediul lor ) o restanta de 50.91 lei l-a care au aparat pe perioada aceasta penalizari + normalizari de consum cu un quantum de 660 lei pe perioada de 4 ani si jumatate. Tatal meu plateste odata la 2 luni de fiecare data neavand restante pentru neplata de atunici .
Am mai multe intrebari daca ma poate lamurii cineva:
1. Nu am primit nici o instiintare scrisa ca as avea aceasta restanta in toti acesti 4 ani ,se trimit astfel de instiintari ?
2 . Contabila nu mi-a cominicat niciodata ca as avea ceva de plata cu toate ca de fiecare data am intrebat-o express daca mai avem ceva de plata ?
3. Daca se pune problema de a fii o greseala la cine trebuie sa merg si cu cine sa vorbesc/sa fac cerere( Doamna care se ocupa cu platile probabil casiera/contabila sau ambele , am avut un conflict cu ea deoarece pe sistemul vechi ea punea o valoare estimativa a consumului de apa figurand in registre cu o diferenta fata de valoarea reala din apometru de peste 300 m3 de apa )?
Pecizez ca administratorul nu a afiseaza tabelul cu fiecare locatar cat are de platit (comoditate,prostie ) in bloc .
Ultima modificare: Vineri, 12 Decembrie 2014
CosminC1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 18:47, 13 Decembrie 2014
Restantele se reporteaza de la luna la luna.
Nu-mi este clar: a aparut dintr-o data suma de 4320 lei, fara sa fii fost un istoric al restantelor?
In mod normal, contestatiile se fac in 10 zile de la afisarea listelor, si asta luna de luna, timp de patru ani ...
Poate e nevoie de niste precizari suplimentare.
1-
in raport apare din 2009 (de cand au achizitionat un sistem informatic la sediul lor ) o restanta de 50.91 lei l-a care au aparat pe perioada aceasta penalizari + normalizari de consum cu un quantum de 660 lei

Referitor la cuantumul penalitatilor,iata ce prevede dispozitia in vigoare
L nr 230/207 colul 49
(1)Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata . Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2)Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3)Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Nu am primit nici o instiintare scrisa ca as avea aceasta restanta in toti acesti 4 ani

In listele lunare de intretinere in acesti 4 ani,nu sunt evidentiate respectivele sume cu titlu de restanta ?
2-Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie
Puteti clarifica situatia fie solicitand in temeiul disp L nr 230/2007 art 10 documentele justificative ale debitului comunicat ,fie contestand valoarea in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata,in temeiul disp HG nr 1588/2007 art 12 A al c si d
Presedintele de asociatie are obligatia sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
Tot anul acesta am fost la asociatie sa platesc , intreband daca am restante la plata insa doamna de la caserie imi facea un total , se uita pe calculator si imi spunea suma. Acum in ultima luna mi-a comunicat ca am suma de sus restanta...
Cu un asa sistem informatic, as. prop. nu este in stare sa afiseze niste liste lunare de plata? Ma mir pentru ca ar fi pentru prima data cand aud ca la o as. prop. nu se afiseaza nici macar listele de plata, ce sa mai vorbesc de alte si alte documente!

Din cele povestite de dvs. nu se prea intelege, cam cum va achitati dvs. obligatiile fata de asociatie:

Tot anul acesta am fost la asociatie sa platesc , intreband daca am restante la plata insa doamna de la caserie imi facea un total , se uita pe calculator si imi spunea suma. Acum in ultima luna mi-a comunicat ca am suma de sus restanta...

O fi si asociatia de vina, dar nici proprietarii nu-s prea breji... Cum adica - Tot anul acesta am fost la asociatie sa platesc ... , adica cum, din an in an sau din patru in patru ani treceti pe la asociatie sa platiti? Si-atunci de ce va mirati asa de tare?

Eu cred ca daca va uitati mai atent, o sa gasiti si Lista de plata afisata pe undeva, pe-acolo.
Daca nu stati in bloc, ar fi bine sa mai vorbiti cu niste proprietari, vecini cu tatal dvs., sa-i intrebati si pe dansii care este procedura pe-acolo, poate mai descoperiti ceva...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Afisarea restanțierilor incalca gdpr? AlMaria AlMaria Afisarea restanțierilor incalca GDPR? Buna seara, îndrăznesc sa mai adresez o întrebare, în urma unei situații cu care ne confruntam: Afisarea ... (vezi toată discuția)
Ce platim intai...penalitatile sau suma restanta? marianb13 marianb13 Buna ziua. 1.Am un mare necaz cu asociatia de propietari...un vecin s-a dus sa isi platesca intretinerea constand in suma de 200 lei.Vecinul respectiv a avut ... (vezi toată discuția)
Penalizari andyc25 andyc25 Buna ziua, Am rugamintea de a-mi spune care este procentul care se aplica in cazul neachitarii intretinerii si dupa cate zile se aplica? Doresc sa va intreb ... (vezi toată discuția)