Sunt administratorul unei societati comerciale si pentru desfasurarea activitatii as avea nevoie de o persoana pe care sa o angajez doar pentru cateva zile (minim 2-3 zile, maxim 15 zile). Precizez ca persoana va presta servicii in folosul unor terte persoane. Spun asta pentru ca m-am gandit la un contract de zilier, insa din cate stiu legea prevede ca zilierii sa presteze activitati direct pentru angajator si NU IN FOLOSUL UNOR TERTE PERSOANE.
Din cate am inteles, conventia civila nu este vazuta asa de bine si este riscanta incheierea acesteia, mai ales ca nu mai e recunoscuta in codul muncii, codul civil.
Ce variante as avea? M-ar interesa ca solutia sa fie una optima si din punct de vedere al costurilor (contributiilor atat pentru salariat cat si pentru mine ca angajator).
Firma se ocupa cu prestarea de servicii de animatie pentru copii, la domiciliul acestora. Acum in luna decembrie, volumul de cereri este mai mare si de aceea as avea nevoie de inca una - doua persoane.
La asta m-am referit cand am spus ca angajatii presteaza servicii in folosul unor terti. Se preteaza aici un contract de zilier?
Sau singura solutie este un contract individual de munca pe perioada determinata?
1. Zilierii nu incheie niciun contract. Raportul de muncă dintre zilier şi beneficiar se stabileşte în condiţiile prevăzute la art. 2 din Legea 52/2011, prin acordul de voinţă al părţilor, fără încheierea, în formă scrisă, a unui contract individual de muncă.
2. O astfel de activitate nu intra sub incidenta Legii nr.52/2011
Art. 11
(1) Munca necalificată cu caracter ocazional se poate presta în următoarele domenii prevăzute în Clasificarea activităţilor din economia naţională, actualizată:
a) agricultură, vânătoare şi servicii anexe, cu excepţia crescătorilor de animale în sistem semiliber, tradiţional şi transhumanţă – diviziunea 01;
b) silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere – diviziunea 02;
c) pescuit şi acvacultură – diviziunea 03;
d) colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase – clasa 3821 şi 3811;
e) recuperarea materialelor – grupa 383;
f) comerţ cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii – grupa 462;
g) activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor – grupa 823;
h) publicitate – grupa 731;
i) activităţi de interpretare artistică – spectacole – clasa 9001, activităţi suport pentru interpretarea artistică – spectacole – clasa 9002 şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole – clasa 9004;
j) activităţi de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste – clasa 7220 (săpături arheologice);
k) activităţi desfăşurate în sere, spaţii verzi, parcuri şi grădini zoologice – cod 0141;
l) hoteluri şi alte facilităţi de cazare – diviziunea 55 (tabere organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului direct sau prin unităţile din subordinea acestuia);
m) activităţi ale bazelor sportive – diviziunea 9311;
n) activităţi ale cluburilor sportive – diviziunea 9312.
3. Avand in vedere cele mai sus mentionate, singura posibilitate este angajarea cu c.i.m. pe durata determinata.
4. Conventia civila este recunoscuta de Codul civil, intrucat in baza acestuia se poate incheia.