avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Decizia 641 / 11 noiembrie 2014 a CCR
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Decizia 641 / 11 noiembrie 2014 a CCR

Decizia 641 a CCR este aplicabila si dosarelor care au trecut de camera preliminara? Se poate cere revizuirea pe baza art. 453 litera f? Ma refer la Incheierea de pe camera preliminara.
Pot cere reluarea judecatii de la camera preliminara, invocand Decizia CCR privind neconstitutionalitatea art. 345 alin. 1, art. 346 alin. 1? Sau ce pot face, sa ma pot folosi de aceasta decize?
Dosarul a trecut de camera preliminara si a avut primul termen la instanta de fond. S-a dispus inceperea judecatii, s-a amanat cauza pentru administrarea probelor, insa nu s-au facut audieri. Pot invoca la urmatorul termen decizia CCR si sa cer suspendarea judecatii? Daca da, in ce temei?
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: remus_luca , utilizator 19:54, 22 Decembrie 2014
Nu puteti face nimic, deciziile Curţii Constituţionale dupa ce se publica în Monitorul Oficial al României sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.

Nu puteti cere suspendarea judecatii sub nicio forma.
De principiu se pot invoca anumite chestiuni de drept dar trebuie sa aveti motive temeinice.

Revizuirea nu se poate cere pentru asa ceva in cazul dvs.
Totusi in decizia CCR se statueaza faptul ca la camera preliminara i-a fost incalcat dreptul inculpatului la aparare si la un proces echitabil, mai precis art. 6 CEDO. Potrivit art. 20 din Constitutie tratatele internationale la care romania este parte au prioritate fata de legile interne. Cum ar putea fi valorificata aceasta situatie?
Deci se poate sau nu? Astept un raspuns! Va multumesc!
Am gasit o prelegere pe site-ul CCR semnata de magistratul asistent sef Senia Mihaela Costinescu intitulat "EFECTELE DECIZIILOR CURTII CONSTITUTIONALE IN DINAMICA APLICARiI LOR" unde se pune semnul de egalitate intre cauzele in care s-a ridicat exceptia si cele in care nu s-a ridicat exceptia de neconstitutionalitate, daca decizia este aplicabila ambelor situatii si daca in cauza nu s-a pronuntat o hotarare definitiva. Ambele cazuri sunt considerate pendinte. Oricum CCR s-a pronuntat fara echivoc ca inculpatului i-a fost incalcat dreptul la aparare si la un proces echitabil. Astept si alte opinii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca berom berom Acum doi ani CM mi s-a suspendat in urma plangerii penale a angajatorului. Decizia a fost contestata in tribunal Judecatorul a considerat ca decizia de ... (vezi toată discuția)
Facultatea de a răspunde a parchetului viorelv viorelv Este sau nu constituțională fapta judecătorului de camera de a invoca din oficiu excepții, pe care tot el se rezolva în camera de consiliu, fără a se ... (vezi toată discuția)
Contestatie perchezitie informatica drasim drasim Buna ziua! In anul 2016 am fost subiectul unei perchezitii informatice Anul acesta am observat ca mandatul de perchezitie informatica in momentul efectuarii ... (vezi toată discuția)