Este sau nu constituțională fapta judecătorului de camera de a invoca din oficiu excepții, pe care tot el se rezolva în camera de consiliu, fără a se comunica inculpatului, iar parchetul are facultatea de a răspunde la cererile su excepțiile invocate de judecător, ce vrea sa însemne ca judecătorul ridica excepții, acestea sunt în legătură cu actele de urmărire penala sau în legătură cu ce, este un control al actelor încheiate de procuror, pai actele încheiate de procuror nu sunt verificate de către prim procuror, va rog sa-mi raspunde-ti!
Judecatorul de camera preliminara are dreptul de a ridica exceptii din oficiu si este constitutional dupa aprecierea mea.
Si CCR a avut aceeasi parere pe chestiuni similare pana in prezent.
Va rog sa-mi raspunde-ti ce excepții ar putea ridica din oficiu, atâta vreme cât dosarul este trimis în instanta și actele au fost verificate de către prim procuror parchet, excepțiile sunt ridicate de către judecătorul de camera și tot el, le rezolva,dacă nu le rezolva trimite dosarul înapoi la parchet, înțeleg ca la dosar ar mai trebui administrate probe,sau nu au fost administrate legal, se mulțumește!!!
Ca urmare a Deciziei CCR nr. 641/2014, procedura in camera preliminara se desfasoara in conditii de contradictorialitate si oralitate, cu citarea partilor.
Potrivit prevederilor art. 345 din NCPP, judecătorul de cameră preliminară, verifică şi se pronunţă, prin încheiere motivată asupra cererilor şi excepţiilor formulate de procuror şi de către părţi, ori ridicate de el din oficiu, având competenţa să constate neregularităţi ale actului de sesizare, să sancţioneze potrivit art. 280 – 282 din NCPP actele de urmărire penală efectuate cu încălcarea legii, să excludă una sau mai multe probe administrate cu încălcarea legii.