avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... contestatie perchezitie informatica
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

contestatie perchezitie informatica

Buna ziua!
In anul 2016 am fost subiectul unei perchezitii informatice
Anul acesta am observat ca mandatul de perchezitie informatica in momentul efectuarii propriu zise si implicit a intocmirii procesului verbal de perchezitie,era expirat de 1 zi
Nu am observat acest aspect decat dupa camera preliminara si apelul pe camera preliminara
Se mai poate constata nulitatea perchezitiei datorita mandatului expirat,in timpul judecatii,pe fond,pe care o incep curand?
Stima!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:45, 24 Octombrie 2019
Nu se mai poate face nimic daca ati depasit camera preliminara.
Doar pe vechea lege se putea invoca nulitatea absoluta in orice faza a procesului.

Este un mare dezavantaj pentru inculpati si pentru avocati intrucat nu mai pot invoca cu succes nulitatile.

In prezent, este foarte important ca inculpatul.sa aiba avocat angajat inca din faza de urmarire penala daca vrea sa faca aparari pe.exceptii.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Multumesc domnule avocat!
Exista totusi am auzit o decizie CCR(DECIZIA nr.802
din 5 decembrie 2017)
,care spune ca se pot invoca nulitati pe tot parcursul procesului penal???
Stima!
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2019
drasim, utilizator
Dispozitivul deciziei CCR este urmatorul:

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
Decide:
1. Admite excepția de neconstituționalitate ridicată de Maria Staicu Chiriac în Dosarul nr.1915/3/2016/a1 al Tribunalului București – Secția I penală și constată că soluția legislativă cuprinsă în art.345 alin.(1) din Codul de procedură penală, care nu permite judecătorului de cameră preliminară, în soluționarea cererilor și excepțiilor formulate ori excepțiilor ridicate din oficiu, să administreze alte mijloace de probă în afara „oricăror înscrisuri noi prezentate” este neconstituțională.
2. Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de aceeași autoare în același dosar al aceleiași instanțe și constată că dispoziţiile art.342 din Codul de procedură penală sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și Tribunalului București – Secția I penală.
Pronunţată în şedinţa din data de 5 decembrie 2017.
___________________________________________________________

Din dispozitiv nu rezulta ceva care sa va ajute.

La care paragraf din aceasta decizie CCR va referiti?
Banuiesc ca va referiti la considerente.

Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Revin cu un amendament: pe camera preliminara n-am sesizat eroarea,dar la apelul pe CAB camera preliminara am facut contestatia pe mandatul de perchezitie informatica, acesta chiar era expirat de o zi.
Doar ca ne-au fost respinse contestatiile,nici macar nu stiu daca s-au aplecat asupra lor
Aveti un sfat pentru mine,cui ma pot adresa in continuare?
Pe fond chiar nu pot reinvoca acest aspect?
Cedo este vreo solutie?
Chiar asa,sa mor cu dreptatea?
Va multumesc frumos si scuze pentru insistenta.
Va apreciez si va cunosc profesionalismul,din media!
Stima!
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2019
drasim, utilizator
Puteti incerca sa invocati nulitatea dar cred ca ar trebui sa invocati exceptia de neconstitutionalitate in acelasi timp.

Pe considerentele deciziilor Curtii Constitutionale exista controverse juridice si este posibil sa nu fie chiar functionala argumentatia juridica.

In alta ordine de idei, nu s-a constatat ca ar fi neconstitutionala prevederea legala si drept consecinta, orice text de lege nedeclarat neconstitutional produce efecte juridice.

Este foarte greu de spus ce ar face instanta de judecata pe fondul cauzei in conditiile in care scopul camerei preliminare este tocmai acela de a se evita invocarea si constatarea nulitatilor de catre instanta de fond si lamurirea tuturor aspectelor de drept pana la momentul inceperii judecatii.

Ar putea insemna ca si logica sub aspect juridic ca aceasta camera preliminara este inutila in sistemul de drept romanesc din moment ce scopul nu poate fi finalizat chiar in procedura camerei preliminarii si Curtea Constitutionala ar putea motiva intocmai in acest sens.

Este foarte complicat sub aspect juridic ceea ce ati vrea sa faceti si daca s-ar admite exceptia de neconstituitionalitate eu apreciez ca se va desfiinta chiar institutia camerei preliminare ca si pas urmator...deoarece am fi in prezenta unei institutii juridice inutile si care nu face altceva decat sa intarzie solutionarea cu celeritate a procesului penal.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Perchezitie informatica drasim drasim In anul 2017 mi s-a ridicat din domiciliu in urma unui mandat de perchezitie domiciliara un laptop.Un an mai tarziu am fost chemat pentru desigilarea ... (vezi toată discuția)
Constatare nulitate pe fond drasim drasim Buna ziua! Se mai poate constata pe fond nulitatea unei perchezitii informatice daca mandatul era expirat de o zi,iar eu am sesizat decat acum dupa camera ... (vezi toată discuția)
Camera preliminara ciurli_si_burli ciurli_si_burli Buna ziua, am o intrebare legata de articolul de lege in care spune ca atunci cand se depun cereri si exceptii in camera preliminara acestea sunt trimise de ... (vezi toată discuția)