avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... schimbare loc de munca
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

schimbare loc de munca

Buna seara,
As vrea sa stiu daca sunt profesor -titular cu contract pe perioada nedeterminata si am dat concurs in alta parte , dar postul este pe perioada determinata imi pot rezerva postul si sa ma angajez pe perioada determinata? Sau sa-mi spuneti cum pot proceda. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:36, 15 Decembrie 2014
Rezervarea catedrei pentru cadrele didactice titulare cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, în conformitate cu Legea nr. 1 din 2011 - Legea Educației Naționale - se face în cazurile prevăzute de art. 255, 268 alin. 1 și 279, astfel :

Art. 255
(1)Cadrele didactice titulare, cu contract pe perioadă nedeterminată, alese în Parlament, numite în Guvern sau care îndeplinesc funcţii de specialitate specifice în aparatul Parlamentului, al Administraţiei Prezidenţiale, al Guvernului şi în Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, precum şi cele alese de Parlament în organismele centrale ale statului au drept de rezervare a postului didactic sau a catedrei pe perioada în care îndeplinesc aceste funcţii.
(2)Prevederile alin. (1) se aplică şi cadrelor didactice titulare, cu contract pe perioadă nedeterminată, care îndeplinesc funcţia de prefect, subprefect, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean, primar, viceprimar, precum şi cadrelor didactice trecute în funcţii de conducere, de îndrumare şi de control în sistemul de învăţământ, de cultură, de tineret şi sport. De aceleaşi drepturi beneficiază şi personalul de conducere şi de specialitate de la casa corpului didactic, precum şi cadrele didactice numite ca personal de conducere sau în funcţii de specialitate specifice la comisiile şi agenţiile din subordinea Administraţiei Prezidenţiale, a Parlamentului, a Guvernului sau a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
(3)Liderii sindicatelor reprezentative din învăţământ au dreptul de rezervare a postului, conform prevederilor legale în vigoare şi contractului colectiv de muncă la nivel de ramură.
(4)De prevederile alin. (1) beneficiază şi personalul didactic titular cu contract pe perioadă nedeterminată trimis în străinătate cu misiuni de stat, cel care lucrează în organisme internaţionale, precum şi însoţitorii acestora, dacă sunt cadre didactice.
(5)Personalului didactic titular cu contract pe perioadă nedeterminată solicitat în străinătate pentru predare, cercetare, activitate artistică sau sportivă, pe bază de contract, ca urmare a unor acorduri, convenţii guvernamentale, interuniversitare sau interinstituţionale, i se rezervă postul didactic.
(6)Personalul didactic are dreptul la întreruperea activităţii didactice, cu rezervarea postului, pentru creşterea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap, conform prevederilor legale în vigoare. De acest drept poate beneficia numai unul dintre părinţi sau susţinătorii legali.
(7)Perioada de rezervare a postului didactic, în condiţiile alin. (1)-(6), se consideră vechime în învăţământ.
(8)Personalul didactic titular cu contract pe perioadă nedeterminată poate beneficia de concediu fără plată pe timp de un an şcolar, o dată la 10 ani, cu aprobarea unităţii de învăţământ sau, după caz, a inspectoratului şcolar, cu rezervarea postului pe perioada respectivă.
(9)Personalului didactic titular în învăţământul preuniversitar care beneficiază de pensie de invaliditate de gradul III i se va rezerva catedra/postul didactic pe durata invalidităţii. Contractul de muncă este suspendat până la data la care medicul expert al asigurărilor sociale emite decizia prin care constată schimbarea gradului de invaliditate sau redobândirea capacităţii de muncă. Rezervarea catedrei/postului didactic încetează de la data emiterii de către medicul expert al asigurărilor sociale a deciziei prin care se constată pierderea definitivă a capacităţii de muncă.

Art. 268
(1)Cadrele didactice care redactează teza de doctorat sau lucrări în interesul învăţământului pe bază de contract de cercetare ori de editare au dreptul la 6 luni de concediu plătit, o singură dată, cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ.
....

Art. 279
Personalul didactic titular care din proprie iniţiativă solicită să se specializeze/să continue studiile are dreptul la concediu fără plată. Durata totală a acestuia nu poate depăşi 3 ani într-un interval de 7 ani. Aprobările în aceste situaţii sunt de competenţa unităţii şcolare prin consiliul de administraţie, dacă se face dovada activităţii respective.
[ link extern ]



Nu ma regasesc in niciuna din situatii , ma angajez ca hidrolog
. Cum voi proceda? Cand imi vine comunicarea imi dau demisia de la scoala?
Puteti cumula cele doua c.i.m., conform art.35 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezervare catedra in invatamant adafelix adafelix Sunt angajata la o scoala si as dori sa fac rezervare de catedra.Care sunt conditiile rezervarii unei catedre in invatamant ?Care este perioada maxima de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil fara indemnizatie, se poate? daniela_f daniela_f Sunt profesor titular si am beneficiat 2 ani de concediu fara plata,al doilea pt studii postuniveristare(anul I Master). Acum sunt insarcinata ... (vezi toată discuția)
Restrangere activitate invatamat cristeaion cristeaion In comuna sunt 10 invatatori . Un post se va desfiinta din motive de copii sub normativ .In comuna nu este disponibil niciun post de invatator iar cel in cauza ... (vezi toată discuția)