avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contributii presedinte asoc. de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contributii presedinte asoc. de proprietari

Ce contributii (pensii, sanatate) trebuie sa plateasca un presedinte de asociatie de proprietari care este si salariat (la o alta firma) ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:48, 18 Decembrie 2014
Nu are importanta ca mai are si alt job decat prin faptul ca nu i se mai poate aplica deducerea personala.

Indemnizatia presedintelui de asociatie este pe contract de mandat.
Veniturile obtinute pe acest fel de contract sunt, conform Codului Fiscal, similare cu veniturile salariale.

Asadar pentru acest fel de venituri se plateste:
- CAS (pensii) angajat si angajator
- CASS (sanatate) angajat si angajator
- impozit

Nu se plateste somaj pentru ca din mandat nu se poate iesi in somaj.
Atunci, in cazul in care presedintele este pensionar, plateste contributii la pensie ?
Da, un pensionar plateste CAS integral pentru oricate joburi are, ca orice salariat, indemnizat.

Mai bine-zis, pentru pensionar se calculeaza si se retine contributia la CAS, atat pentru el, cat si pentru asociatie. La inceputul unui nou an, pensionarului trebuie trebuie sa-i dati o adeverinta din care sa rezulte faptul ca acesta a obtinut venituri (detalii pe fiecare luna), i s-au calculat, retinut si virat contributiile la CAS. Cu aceasta adeverinta merge la casa de pensii, solicitand recalcularea pensiei...
Ce mai, un trai si-o viata pe bietul pensionar!
Raspunzand la prima postare, strict matematic, presedintele unei asociatii de proprietari nu plateste nici un impozit si nici o contribuitie nicaieri. Indemnizatia acestuia este gestionata de asociatia de proprietari care calculeaza, retine si plateste statului contributiile prezentate ceva mai sus.

D-lui Grecu;
Asociatia de proprietari, ca orice persoana juridica ce are cheltuieli salariale ori asimilate salariilor, depune lunar ori trimestrial declaratia 112 privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit si evidenţa nominală a persoanelor asigurate. Prin sistemul informatic implementat de cativa ani buni, datele raportate la finante ajung imediat la Casa de pensii, la ITM, la Casa de sanatate, la somaj...
Atunci cand un pensionar vrea sa-si valorifice si stagiu, veniturile si contributia la pensii, este suficient sa mearga la Casa de pensii unde solicita la registratura o cerere tip pe care o completeaza simplu cu numele, numarul dosarului asa cum este scris pe decizia de pensionare si pe cuponul lunar. Nu i se solicita adeverinte, evidente... Am facut si noi unele mici progrese in acest domeniu. In 2-3 luni primeste o noua decizie de pensionare cu pensia majorata incepand cu luna urmatoare depunerii cererii indiferent ca adepus-o in ianuarie, august ori decembrie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionari adminibuc adminibuc am preluat acest paragraf din ghidul asociatilor de proprietari 2013 imi puteti spune la ce se refera cand spune ca nu se va retine contrib.soc. ( o ... (vezi toată discuția)
Personalul angajat intr-o asociatie de proprietari lorelena1306 lorelena1306 Am nevoie de cateva lamuriri cu privire la personalul angajat intr-o asociatie de proprietari: 1. Presedintele are contract de mandat. Ce impozite plateste? ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat adminibuc adminibuc Imi puteti spune daca pentru contractul de mandat la presedinte si cenzor, ambii pensionari - la o asociatie de proprietari - trebuie sa se plateasca ... (vezi toată discuția)