avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept vanzare apartament si masina
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept vanzare apartament si masina

Buna seara oameni buni.Am si eu 2 intrebari ptr dumneavoastra si daca ma puteti ajuta ar fi minunat si va multumesc in avans:
-mama sa casatorit cu tata,bunicii mei le-au cumparat un apartament si dupa 3 ani ei s-au despartit...conform hotararii judecatoresti,tata renunta la dreptul lui asupra apartamentului,mama revenind la numele ei de fata si are drept 100% asupra apartamentului....dupa 10 ani s-au recasatorit,mama platind impozitul cu numele ei de fata si avand in continuare drept 100% asupra apartamentului...dupa 20 de ani mama decedeaza...in acest context cine este mostenitorul apartamentului(eu fiind singurul copil) si daca eu as avea doar drept de 755 din apartament,as putea sa-l vand si sa-i dau tatalui meu cei 25%,indiferent daca el este de accord sau nu sa vanda apartamentul?

-masina a fost achizitionata pe numele mamei in 2007 ,iar mama a decedat in 2014...cine are dreptul sa foloseasca sau sa vanda masina,atata timp cat inca nu a iesit hotararea judecatoreasca de la tribunal?

Multumesc inca odata ptr sfaturi si ajutor
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 20:30, 16 Decembrie 2014
Conform dispozitiilor Noului cod civil, mostenitori sunteti dv, in calitate de descendent, si tatal dv., in calitate de sot supravietuitor. Dv. va revine o cota de 3/4, iar tatalui dv. o cota de 1/4 din intreaga masa succesorala (alcatuita din apartament si masina).
Se poate incheia la notar un partaj voluntar privitor la intreaga masa partajabila intre dv si tatal dv. (nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune).
In situatia in care nu se poate ajunge la o intelegere, se poate solicita iesirea din indiviziune in fata instantei de judecata. Vanzarea unui bun din masa partajabila se poate face prin buna invoiala si pe parcursul judecatii.
Legea prevede mai multe modalitati de incetare a coproprietatii prin partaj Art. 676 alin 1 N.c.civ. consacra regula partajarii in natura a bunurilor comune. Daca bunurile nu sunt comod partajabile in natura sau ar cauza o scadere importanta a valorii acestora, le-ar modifica in mod pagubitor destinatia economica sau sunt indivizibile, se poate atribui intregul bun, in schimbul unei sulte, in favoarea unui coproprietar, care trebuie sa faca o cerere in acest sens. Daca mai multi coproprietari efectueaza asemenea cereri de atribuire, instanta de judecata atribuie bunul in functie de anumite criterii, precum marimea cotei – parti ce se cuvine fiecaruia din masa bunurilor de impartit, natura bunurilor, domiciliul si ocupatia partilor, durata folosirii bunului, efectuarea de imbunatatiri etc. Coproprietarului caruia ii este atribuit bunul ii incumba obligatia de a-i despagubi pe ceilalti coproprietari cu o sulta, corespunzatoare cotei- parti ce le revine acestora. Instanta trebuie sa aiba in vedere valoarea de circulatie a bunurilor partajate din momentul solutionarii cauzei.
Exista si o alta modalitate prevazuta de lege de a partaja bunurile comune, si anume, vanzarea bunurilor si impartirea pretului intre coproprietari, proportional cu cota parte ce revine fiecaruia. Vanzarea se poate face prin intelegere intre coproprietari sau la licitatie publica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj in instanta assportiva assportiva Buna seara! In cazul in care unul din mostenitori doreste sa faca partajul in instanta, din ce stiu instanta poate dispune una din urmatoarele solutii: ori ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune bebelush1900 bebelush1900 Sintem mai multi frati care am mostenit citeva loturi de pamint de la parintii care au decedat. Doi dintre frati nu vor sa participe la iesirea din indiviziune ... (vezi toată discuția)
Problema tata fiica spirala spirala Buna ziua.Problema mea consta in felul urmator.Parintii au achizitionat un apartament cu 2 camere in 1993.Pe actul de vanzare cumparare ambii sunt trecuti.Erau ... (vezi toată discuția)