Conform dispozitiilor Noului cod civil, mostenitori sunteti dv, in calitate de descendent, si tatal dv., in calitate de sot supravietuitor. Dv. va revine o cota de 3/4, iar tatalui dv. o cota de 1/4 din intreaga masa succesorala (alcatuita din apartament si masina).
Se poate incheia la notar un partaj voluntar privitor la intreaga masa partajabila intre dv si tatal dv. (nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune).
In situatia in care nu se poate ajunge la o intelegere, se poate solicita iesirea din indiviziune in fata instantei de judecata. Vanzarea unui bun din masa partajabila se poate face prin buna invoiala si pe parcursul judecatii.
Legea prevede mai multe modalitati de incetare a coproprietatii prin partaj Art. 676 alin 1 N.c.civ. consacra regula partajarii in natura a bunurilor comune. Daca bunurile nu sunt comod partajabile in natura sau ar cauza o scadere importanta a valorii acestora, le-ar modifica in mod pagubitor destinatia economica sau sunt indivizibile, se poate atribui intregul bun, in schimbul unei sulte, in favoarea unui coproprietar, care trebuie sa faca o cerere in acest sens. Daca mai multi coproprietari efectueaza asemenea cereri de atribuire, instanta de judecata atribuie bunul in functie de anumite criterii, precum marimea cotei – parti ce se cuvine fiecaruia din masa bunurilor de impartit, natura bunurilor, domiciliul si ocupatia partilor, durata folosirii bunului, efectuarea de imbunatatiri etc. Coproprietarului caruia ii este atribuit bunul ii incumba obligatia de a-i despagubi pe ceilalti coproprietari cu o sulta, corespunzatoare cotei- parti ce le revine acestora. Instanta trebuie sa aiba in vedere valoarea de circulatie a bunurilor partajate din momentul solutionarii cauzei.
Exista si o alta modalitate prevazuta de lege de a partaja bunurile comune, si anume, vanzarea bunurilor si impartirea pretului intre coproprietari, proportional cu cota parte ce revine fiecaruia. Vanzarea se poate face prin intelegere intre coproprietari sau la licitatie publica.